Jednoduchá varianta receptu na třešňový koláč, který díky bezé vypadá opravdu pohádkově.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukr krupice
- 1/2 hrnku mléka
- 125 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
Na náplň
- třešňová marmeláda na povrch koláče
- 200 g cukr krupice
- 4 bílky
- 2–3 lžíce bramborového škrobu
Postup
- Smícháme sypké ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva.
- Přidáme mléko, máslo a vejce a vytvoříme těsto.
- Hmotu nalijeme do předem vymazané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 20 minut.
- Dále si připravíme bezé. Vyšleháme do pevné pěny bílky s cukrem a bramborovým škrobem.
- Vrátíme se zpět k těstu. Potřeme třešňovou marmeládou (nešetřete s ní, můžete namazat pořádnou vrstvu).
- Nahoru naneseme bezé, ideálně pomocí cukrářských pomůcek na zdobení vytvoříme pusinky, růžičky nebo jiné oblíbené tvary.
- Opět vložíme do trouby, tentokrát s nižší teplotou (150°C). Pečeme opět asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.
- Necháme pomalu vychladnout – při rychlém ochlazení by mohla krusta popraskat.
Výbornou variantou je také mřížkový koláč. Volba náplně záleží jen na vás.
Víte co je béze? Kde se používá a jak nejlépe ho připravit? Přečtete si vše podstatné o tomto krému v našem článku!