Hrnkový koláč s třešněmi

Hrnkový koláč s třešněmi
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 12

Jednoduchá varianta receptu na třešňový koláč, který díky bezé vypadá opravdu pohádkově.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1/2 hrnku mléka
  • 125 g másla
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce

Na náplň

  • třešňová marmeláda na povrch koláče
  • 200 g cukr krupice
  • 4 bílky
  • 2–3 lžíce bramborového škrobu

Postup

  1. Smícháme sypké ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva.
  2. Přidáme mléko, máslo a vejce a vytvoříme těsto.
  3. Hmotu nalijeme do předem vymazané formy a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 20 minut.
  4. Dále si připravíme bezé. Vyšleháme do pevné pěny bílky s cukrem a bramborovým škrobem.
  5. Vrátíme se zpět k těstu. Potřeme třešňovou marmeládou (nešetřete s ní, můžete namazat pořádnou vrstvu).
  6. Nahoru naneseme bezé, ideálně pomocí cukrářských pomůcek na zdobení vytvoříme pusinky, růžičky nebo jiné oblíbené tvary.
  7. Opět vložíme do trouby, tentokrát s nižší teplotou (150°C). Pečeme opět asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.
  8. Necháme pomalu vychladnout – při rychlém ochlazení by mohla krusta popraskat.

Výbornou variantou je také mřížkový koláč. Volba náplně záleží jen na vás.

Víte co je béze? Kde se používá a jak nejlépe ho připravit? Přečtete si vše podstatné o tomto krému v našem článku!

Nadýchaný koláč s jemnou třešňovou náplní a šlehačku.
Zdroj: southernbite.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.