Jemně kořeněná náplň plněná velkými a šťavnatými rozinkami. V tomto koláči s rozinkami a ze zakysané smetany, který je středozápadní klasikou najdete vše, co od delikátního moučníku čekáte. Pro další rychlé a sladké bábovkové recepty z jednoho hrnku se nechte inspirovat u nás!
Co budeme potřebovat
- 1 předpečená koláčová krusta
- 1 šálek rozinek
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¾ šálku krystalového cukru
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého hřebíčku
- 1 šálek zakysané smetany
- ½ šálku plnotučného mléka
- 3 vejce pokojové teploty
- 6 polévkových lžic krystalového cukru
- ¼ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Rozinky dejte do malého hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly úplně zakryté. Přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny a přidejte vanilku. Nechte odstát alespoň 10 minut.
- Mezitím smíchejte cukr, kukuřičný škrob, sůl, skořici a hřebíček ve velkém hrnci a prošlehejte.
- Přidejte zakysanou smetanu a mléko a dobře prošlehejte.
- Vařte na středně vysokou teplotu, dokud směs nezhoustne. Snižte teplotu na minimum.
- V malé misce rozšlehejte žloutky, přidejte ½ šálku horké náplně a dobře prošlehejte.
- Přidejte další ½ šálku a znovu prošlehejte, aby se žloutky temperovaly.
- Nalijte temperovanou vaječnou směs do hrnce, dobře promíchejte a vařte na mírnou teplotu 2 minuty, dokud nezhoustne.
- Rozinky slijte, ponechte si ½ šálku tekutiny. Přidejte rozinky a odloženou tekutinu do pudinkové náplně a dobře promíchejte.
- Nalijte do připravené krusty.
- Nechte 10 minut vychladnout.
- Finální sněhovou vrstvu připravte tak, že bílky a sůl vyšleháte.
- Když se začnou tvořit pěnové měkké vrcholy, postupně přidávejte krystalový cukr po 1 lžíci a šlehejte do tuha.
- Sníh naneste na vrch koláče a rozetřete.
- Pečte 15 minut, dokud není krusta zlatavě hnědá.
- Nechte 1 hodinu ochlazovat při pokojové teplotě, poté přeneste do lednice vychladit na další 1-2 hodiny.