Hrnkový koláč se zakysanou smetanou

Hrnkový koláč se zakysanou smetanou
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 12

Jemně kořeněná náplň plněná velkými a šťavnatými rozinkami. V tomto koláči s rozinkami a ze zakysané smetany, který je středozápadní klasikou najdete vše, co od delikátního moučníku čekáte. Pro další rychlé a sladké bábovkové recepty z jednoho hrnku se nechte inspirovat u nás!

Co budeme potřebovat

  • 1 předpečená koláčová krusta
  • 1 šálek rozinek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 šálek zakysané smetany
  • ½ šálku plnotučného mléka
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 6 polévkových lžic krystalového cukru
  • ¼ lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Rozinky dejte do malého hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly úplně zakryté. Přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny a přidejte vanilku. Nechte odstát alespoň 10 minut.
  • Mezitím smíchejte cukr, kukuřičný škrob, sůl, skořici a hřebíček ve velkém hrnci a prošlehejte.
  • Přidejte zakysanou smetanu a mléko a dobře prošlehejte.
  • Vařte na středně vysokou teplotu, dokud směs nezhoustne. Snižte teplotu na minimum.
  • V malé misce rozšlehejte žloutky, přidejte ½ šálku horké náplně a dobře prošlehejte.
  • Přidejte další ½ šálku a znovu prošlehejte, aby se žloutky temperovaly.
  • Nalijte temperovanou vaječnou směs do hrnce, dobře promíchejte a vařte na mírnou teplotu 2 minuty, dokud nezhoustne.
  • Rozinky slijte, ponechte si ½ šálku tekutiny. Přidejte rozinky a odloženou tekutinu do pudinkové náplně a dobře promíchejte.
  • Nalijte do připravené krusty.
  • Nechte 10 minut vychladnout.
  • Finální sněhovou vrstvu připravte tak, že bílky a sůl vyšleháte.
  • Když se začnou tvořit pěnové měkké vrcholy, postupně přidávejte krystalový cukr po 1 lžíci a šlehejte do tuha.
  • Sníh naneste na vrch koláče a rozetřete.
  • Pečte 15 minut, dokud není krusta zlatavě hnědá.
  • Nechte 1 hodinu ochlazovat při pokojové teplotě, poté přeneste do lednice vychladit na další 1-2 hodiny.
Křupavá krusta naplněná pudinkem se zakysanou smetanou s rozinkami.
Zdroj: tasteofhome.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.