Výborná křupavá drobenka a k tomu lahodné švestky?
To dělá tento recept skutečně neodolatelným. Pusťte se do něj!
Ingredience
Náplň:
- 6 šálků švestek (vypeckovaných a rozkrojených na čtvrtky)
- ½ šálku cukru krystal
- ¼ šálku tapioky
- ¼ čajové lžičky mleté skořice
- ¼ čajové lžičky mletého kardamomu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
Poleva:
- ¾ šálku cukru krystal
- ¾ šálku mouky
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- 5 polévkových lžic másla (nakrájeného na kostičky)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Připravte si těsto podle toho, jak jste zvyklí. Inspirovat se můžete některým z návodů u výše zmíněných receptů.
- Do formy na koláč těsto rozprostřete (nezapomeňte jej rozprostřít i po stranách) a jeho dno propíchněte vidličkou.
- Nyní si připravte náplň.
- Ve velké míse smíchejte švestky, cukr, tapioku, skořici, kardamom a citronovou šťávu. Vše nalijte do připravené formy s těstem a vložte do ledničky.
- Ve střední misce smíchejte cukr, mouku, skořici a máslo. Vše, pomocí rukou, promíchejte, dokud nedostanete drobivou směs. Tou následně posypte ovocnou směs, kterou už máte v lednici. Znovu vše vložte do lednice, a to na 10 minut.
- Po této době vložte do trouby a pečte 15 minut.
- Následně snižte teplotu na 180 °C a pečte 40–50 minut.
- Před podáváním nechte drobenkový koláč se švestkami vychladnout na chladícím roštu. Náplň uvnitř tak nebude až příliš tekutá.
- Nakrájejte a nechte si chutnat.