4 skvělé recepty na luštěninovou polévku jako od babičky. Inspirujte se!

Známé rčení říká, že polévka je grunt.

Polévky jsou zdravé, vydatné a navíc do nich snadno zakomponujete nejrůznější „zbytky“.

Skvělým příkladem jsou rozmanité recepty na hrstkovou polévku, klasiku staročeské kuchyně.

Zasytí, zahřeje a dodá vašemu tělu bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Načerpejte inspiraci nejen pro zimní měsíce!

Klasikou české kuchyně je také tak zvaná fazolačka, vyzkoušejte naše lahodné varianty fazolové polévky. Je libo krémovou, na kyselo či čorbu?

Tipy a triky, jak uvařit hrstkovou polévku

Recepty na hrstkovou polévku se často dědí z generace na generaci. Nebojte se ale popustit při vaření trochu uzdu své fantazii a přidat o některou surovinu navíc či naopak některou ubrat. Odměnou vám bude pozměněná, ale stále známá chuť.

  • Název hrstková polévka souvisí s množstvím luštěnin a obilovin, které se do ní dávají.
  • Pokud dáváte přednost hustším polévkám, místo jedné hrsti, dejte luštěnin a krup hrsti dvě.
  • Jedna hrst obvykle odpovídá přibližně 50 gramům.
  • Před namočením se vyplatí luštěniny a kroupy pečlivě přebrat a odstranit nekvalitní zrna.
  • Luštěniny i kroupy přes noc namočte do misky s dostatečným množstvím studené vody (doporučená doba namáčení je přibližně 8 hodin), omezíte tak jejich nadýmací účinky, odstraníte z nich případné škodlivé látky a snížíte dobu jejich vaření.
  • Pokud používáte i fazole, dejte přednost menším typům, které se vaří kratší dobu.
  • Kromě krup můžete vyzkoušet také variantu hrstkové polévky s ovesnými vločkami.
  • Pokud rádi experimentujete s luštěninami, můžete zkusit přidat hrst cizrny.

Všechny varianty hrstkové polévky skvěle chutnají především s čerstvým pečivem či chlebem. Lze je konzumovat jako samostatný pokrm nebo jako klasickou polévku před hlavním chodem.

Martina Stastna

Autor článku
Martina Stastna

Láska prochází žaludkem. Sytý hladovému nevěří. Hlad je nejlepší kuchař. To jsou jen některá rčení, která dokládají, jak důležitou roli jídlo v našich životech hraje. Vlastnoručně připravená snídaně, oběd či večeře ve společnosti našich blízkých je navíc často nejhezčím zážitkem celého dne. Rozšiřte si společně se mnou vaše kulinářské obzory! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Objevte podobné tipy

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.