Klasikou české kuchyně je čočková polévka s uzeným. Pojďme si představit její o něco rozmanitější variantu se slaninou. Místo slaniny můžete připravit také verzi s uzeným masem či s klobásou. Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost.
Ingredience
- 1 hrst hrášku
- 1 hrst čočky
- 1 hrst krup
- 100 g slaniny
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 8 šálků kuřecího vývaru
- 3 stroužky česneku
- 1/2 řapíkatého celeru
- tymián
- šalvěj
- kmín
- sůl
- olej
Postup
- Den předem si namočte luštěniny a kroupy.
- Na malém množství oleje zlehka orestujte v hrnci na kousky nakrájenou slaninu.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, následně rovněž mrkve a celer.
- Nalijte do hrnce kuřecí vývar a přidejte hrášek, čočku, kroupy, sůl a koření.
- Vařte do doby, než luštěniny nebudou měkké.
- V případě potřeby dolijte vodu.
Otestovali jsme ty nejoblíbenější modely sporáků na plyn. Jak v testu obstály?