Žemlovka z rohlíků přijde vhod, pokud vám zbyly nějaké sušší rohlíky. Využít je můžete i takto. Vytvoříte tak náramný dezert.
INGREDIENCE
- 5 ks starších rohlíků
- 3 zralé hrušky, nakrájíme na kousky velikosti sousta
- 1/2 šálku krájených mandlí
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 1/4 šálku mléka
- trocha medu nebo javorového sirupu
- 3 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- trocha mleté skořice
- trocha muškátového oříšku
- trocha mletého zázvoru
- trocha mletého hřebíčku
Na vanilkový krém:
- 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 3 žloutky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- trocha vanilkového extraktu
POSTUP
- Vymažeme si zapékací mísu máslem.
- Dáme nakrájené rohlíky do připravené zapékací misky a na ně kousky hrušek a krájené mandle.
- Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby byly pěkně spojeny.
- V malé misce rozšleháme spolu smetanu, mléko, javorový sirup (nebo med), vejce, vanilku a koření.
- Nalijeme tuto směs na rohlíky a hrušky.
- Zapékací misku naklopíme, aby se směs rovnoměrně rozlila.
- Necháme takto naplněnou mísu odpočívat při pokojové teplotě po dobu 15 minut, což umožní, aby rohlíky nasály krém.
- Mezitím připravíme vanilkový krém.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Do malého hrnce dáme smetanu a vanilkový extrakt a dáme na plotnu na střední teplotu.
- Ohřejeme těsně pod bodem varu.
- Zatímco se vanilkový krém zahřívá, rozšleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob dohromady ve středně velké míse.
- Jakmile je krém připraven (objeví se první malinké bubliny), velmi pomalu nalijeme smetanovou směs do žloutkové směsi (za stálého míchání).
- Pak vrátíme vše do rendlíku a opět zahříváme.
- Pokračujeme ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krásný krém – k tomu dojde, jakmile se směs dostane téměř do bodu varu.
- Žemlovku dáme do trouby a pečeme po dobu asi 30-35 minut, až je pěkně dozlatova.
- Necháme trochu vychladnout, zalijeme krémem a můžete podávat.