Hrušková žemlovka z rohlíků s vanilkovým přelivem

Hrušková žemlovka z rohlíků s vanilkovým přelivem
Příprava: 30 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 10

Žemlovka z rohlíků přijde vhod, pokud vám zbyly nějaké sušší rohlíky. Využít je můžete i takto. Vytvoříte tak náramný dezert.

INGREDIENCE

  • 5 ks starších rohlíků
  • 3 zralé hrušky, nakrájíme na kousky velikosti sousta
  • 1/2 šálku krájených mandlí
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 1/4 šálku mléka
  • trocha medu nebo javorového sirupu
  • 3 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • trocha mleté skořice
  • trocha muškátového oříšku
  • trocha mletého zázvoru
  • trocha mletého hřebíčku

Na vanilkový krém:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání (33%)
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • trocha vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Vymažeme si zapékací mísu máslem.
  2. Dáme nakrájené rohlíky do připravené zapékací misky a na ně kousky hrušek a krájené mandle.
  3. Zatlačíme hrušky tu a tam do pečiva, aby byly pěkně spojeny.
  4. V malé misce rozšleháme spolu smetanu, mléko, javorový sirup (nebo med), vejce, vanilku a koření.
  5. Nalijeme tuto směs na rohlíky a hrušky.
  6. Zapékací misku naklopíme, aby se směs rovnoměrně rozlila.
  7. Necháme takto naplněnou mísu odpočívat při pokojové teplotě po dobu 15 minut, což umožní, aby rohlíky nasály krém.
  8. Mezitím připravíme vanilkový krém.
  9. Předehřejeme troubu na 180°C.
  10. Do malého hrnce dáme smetanu a vanilkový extrakt a dáme na plotnu na střední teplotu.
  11. Ohřejeme těsně pod bodem varu.
  12. Zatímco se vanilkový krém zahřívá, rozšleháme žloutky, cukr, kukuřičný škrob dohromady ve středně velké míse.
  13. Jakmile je krém připraven (objeví se první malinké bubliny), velmi pomalu nalijeme smetanovou směs do žloutkové směsi (za stálého míchání).
  14. Pak vrátíme vše do rendlíku a opět zahříváme.
  15. Pokračujeme ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krásný krém – k tomu dojde, jakmile se směs dostane téměř do bodu varu.
  16. Žemlovku dáme do trouby a pečeme po dobu asi 30-35 minut, až je pěkně dozlatova.
  17. Necháme trochu vychladnout, zalijeme krémem a můžete podávat.
Hrušková zemlbába z rohlíků s vanilkovým přelivem
gourmettraveller.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.