Tato hrušková omáčka s novým kořením, hřebíčkem, koriandrem, hořčicí, rozinkami, octem a melasou skvěle ladí se sýrovým talířem a perfektně se hodí ke všem uzeninám, pečenému vepřovému masu a kari.
Ingredience
- 1/2 čajové lžičky celého nového koření
- 6 celých hřebíčků
- 1 čajová lžička hořčičných semen
- 1/2 čajové lžičky semen koriandru
- 1/2 lžičky černého pepře
- 3/4 šálku destilovaného bílého octa
- 3/4 šálku zlatých rozinek
- 1/2 šálku nakrájených mandlí
- 1/2 šálku třtinové melasy
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/2 citronu, nakrájeného na tenké plátky
- 500 g zralých hrušek (asi 3, v závislosti na velikosti), oloupaných, zbavených jader a nakrájených na 25 mm kousky
Postup
- Nové koření, hřebíček, hořčičná semínka, koriandr a pepř rozemeleme na prášek v mlýnku na koření.
- Všechny ingredience, včetně koření, vložíme do hrnce.
- Přivedeme k varu a občas promícháme.
- Zakryjeme pánev, snížíme plamen na nízkou teplotu a jemně vaříme 30 minut.
- Odkryjeme pánev a vaříme, dokud se většina šťávy neodpaří a čatní není vlhké, asi 20 minut.
- Přendáme hruškové čatní do nádoby a necháme ho vychladnout.
- Zakryjeme a necháme v chladu nejméně několik dní, aby se chuť spojila.
- Vydrží až pár týdnů.