Jste příznivcem pečení na plechu? Tak vyzkoušejte tento báječný recept. A pokud chcete raději zeleninovou variantu, vyzkoušejte recept na cukety na plechu.
Budete potřebovat:
Příprava hrušek:
- 4 hrušky nakrájené na kostky
- ¼ hrnku neslazeného jablečného moštu
- 3 polévkové lžíce vymačkané citronové šťávy
- 3 polévkové lžíce medu
- ¾ čajové lžičky mleté skořice
- špetka soli
Těsto:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1 ½ hrnku neslazeného jablečného moštu
- 2 ½ hrnku polohrubé mouky
- 3 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička jedlé sody
- špetka soli
- 4 vejce
- 2 ½ hrnku plnotučné ricotty
- ¼ hrnku medu
- 1 polévková lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
Postup přípravy:
- Hrušky oloupejte, očistěte, zbavte jadřinců a nakrájejte na kostky.
- Hotové hrušky vložte do hrnce společně s jablečným moštem, citronovou šťávou, skořicí a solí.
- Hrnek zakryjte pokličkou a začněte směs zahřívat na středním plamenu.
- Jakmile směs začne vařit, asi 5 minut míchejte a poté snižte plamen na nižší teplotu.
- Zakryjte pokličkou a nechte směs slabě vařit, dokud hrušky nebudou zcela měkké – asi 15 minut.
- Poté použijte šťouchač na brambory a hrušky s ním promačkejte – mělo by vzniknout hrubší pyré.
- Pokračujte ve vaření, občas směs promíchejte – dokud se veškerá tekutina neodpaří – POZOR NA PŘIPÁLENÍ.
- Mezitím si začněte připravovat těsto.
- Do mísy nasypte ovesné vločky, na které nalijte jablečný mošt.
- Ve druhé míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- Vejce, ricottu, citronovou kůru a med rozšlehejte a ke směsi pomalu zašlehávejte sypkou směs z mouky.
- Nakonec do směsi přidejte i ovesné vločky.
- Pokud máte těsto vláčné a dobře promíchané, nalijte ho na vymazaný a vysypaný plech.
- Do těsta opatrně naskládejte rozvařené hrušky.
- Plech vložte do trouby a pečte při teplotě 180 stupňů asi 40 minut.
- Hotový koláč nechte zcela zchládnout.