Tarte tatin se ve většině případů dělá s jablky, ale výjimkou nejsou ani další druhy ovoce. Tahle verze je perfektní nejen svou chutí, ale i vzhledem. S každým soustem si jí zamilujete mnohem víc.
Ingredience:
Na těsto:
- 1/2 hrnku čerstvého nesoleného másla
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 lžička cukru krystal
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku zakysané smetany
Na náplň:
- 5 – 6 větších pevných hrušek
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru krupice
- 2/3 hrnku cukru krystal
- 4 lžíce čerstvého másla
- 2 lžičky mletého kandovaného zázvoru
- Lehce nastrouhaný čerstvý muškátový oříšek (nebo mletý muškátový oříšek)
Postup:
- Máslo nakrájíme na kostičky a necháme stát při pokojové teplotě. V samostatné velké míse smícháme mouku, cukr a sůl.
- Rukama zapracujeme máslo do mouky, dokud se neutvoří malé kousky másla o velikosti hrášku.
- Vidličkou vmícháme zakysanou smetanu. Z těsta vytvarujeme kouli a vytvarujte kotouč. Před vyválením zabalíme do plastové fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Mezitím se pustíme do přípravy náplně.
- Hrušky oloupeme a podélně rozpůlíme. Jednu polovinu hrušky si dáme stranou, ta bude na střed koláče a zbývající půlky ještě jednou podélně rozřízneme.
- Odstraníme jádřinec, dáme do misky a pokapeme citronovou šťávou, tím zabráníme zhnědnutí hrušek. Posypeme 2 lžícemi cukru a promícháme, aby se cukr a citronová šťáva rozlily po všech hruškách.
- V litinové pánvi (musí jít dát do trouby) na středním plameni rozpustíme máslo. Máslo promícháme tak, aby pokrylo i stěny pánve. Nasypeme 2/3 hrnku cukru na máslo v rovnoměrné vrstvě. Pánev odstavíme z plotny.
- Do středu pánve umístíme polovinu hrušky řeznou stranou nahoru. Čtvrtky hrušek naskládáme kolem dokola po celém povrchu těsně vedle sebe.
- Vrátíme zpět na plotnu a při střední teplotě vaříme zhruba 20 až 30 minut, aby směs zkaramelizovala. Potom sundáme z plotny a odložíme na pečící papír i s pánví.
- Hrušky posypeme strouhaným muškátovým oříškem a mletým kandovaným zázvorem.
- Těsto rozválíme na plát o něco větší než je velikost pánve. Vyválený plát těsta položíme na hrušky a okraje jemně zasuneme k okraji formy. Musíme být opatrní, pánev i její obsah jsou stále horké. Můžeme si pomoci vidličkou a použít jí na zasunutí těsta místo prstů.
- Troubu předehřejeme na 190 stupňů a vložíme do ní litinovou pánev. Necháme 5 minut a snížíme teplotu na 175 stupňů. Pečeme cca 3é až 40 minut, aby získal koláč zlatavý až hnědý nádech.
- Vyjměte z trouby a velmi opatrně otočíme obsah pánve do servírovací mísy, přičemž použijeme ochranné chňapky
- Před podáváním necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Podáváme s trochou vanilkové zmrzliny nebo se šlehačkou.