Kdo by nemiloval ovoce v jakékoliv podobě. No a když se k němu ještě přidá trochu cukru a másla spolu s jinými surovinami, máme o gastronomický zážitek postaráno a nemusíme ani vytáhnout paty z domu. Neváhejte kouknout také na hruškové koláče.
Ingredience:
Na drobenku:
- 120 g neslaného másla
- 120 g hladké mouky
- 60 g krystalového cukru
- 60 g třtinového cukru
Ovocný základ:
- 20 g vody
- 80 g třtinového cukru
- 60 g neslaného másla
- 4 zralé hrušky
- 5 g čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a pekáč vymažeme máslem.
- Do misky dáme mouku, cukr, změklé máslo a prsty zpracujeme na drobné kousky.
- Hotovou drobenku dáme do pekáčku, rozprostřeme a dáme na 15 minut zapéct, aby získala směs barvu.
- Poté vyjmeme z trouby a dáme stranou.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem a za občasného míchání vaříme, až se utvoří sirup.
- Snížíme teplotu a necháme sirup probublávat, aby se z něj udělal světlý karamel.
- Přihodíme máslo, hrušky a zhruba 6 – 8 vaříme.
- Přimícháme nastrouhaný zázvor, chvilku necháme vařit a hned odstavíme, nalijeme do zapékací misky vymazané máslem a necháme vychladnout.
- Na vychladlé ovoce nasypeme předpečenou drobenku a dáme do trouby zapéct na 10 minut.
- Servírujeme teplé jen tak nebo vychlazené s vanilkovou zmrzlinou. Může být i čokoládová či skořicová.