Hruškový páj se slaným karamelem

Hruškový páj se slaným karamelem

Zimní hruškový páj, který je lehce kořeněný a zároveň sladký, se slaným karamelem a přelitý čerstvým zázvorovým gelatem, je naprosto perfektní dezert, který si zamilujete!

Ingredience

Na těsto:

  • 2 a ½ šálků hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 225 g studeného másla, nakrájeného na malé kostičky
  • 1 šálek studené vody
  • ¼ šálku jablečného octa

Na omáčku ze slaného karamelu:

  • 1 šálek krupicového cukru
  • 1/4 šálku vody
  • 110 g másla
  • 1/2 hrnku smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky vloček mořské soli

Na náplň:

  • 1,2 kg zralých, ale pevných hrušek
  • 1/4 hrnku krystalového cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 čajové lžičky mletého nového koření
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3/4 šálku výše uvedené omáčky ze slaného karamelu
  • 1 vejce
  • třtinový cukr

Postup                                       

  1. V míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
  2. Přidejte máslo a promíchejte, dokud nezůstanou ve směsi kousky másla velikosti hrášku.
  3. V míse smíchejte vodu, jablečný ocet a led.
  4. Moučnou směs zalijte 2 lžícemi tekuté směsi a promíchejte.
  5. Pokračujte v přidávání tekuté směsi, dokud těsto nemá pouze pár suchých míst.
  6. To obvykle trvá asi 10-12 lžic.
  7. Těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte dva ploché kotouče.
  8. Zabalte je do fólie a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu.
  9. V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a čekejte, dokud se cukr nerozpustí.
  10. Přidejte máslo a přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezačne mít zlatohnědou barvu.
  11. Vypněte sporák a za stálého šlehání postupně vlévejte smetanu.
  12. Na mírném ohni vyšlehejte finální směs a vmíchejte vanilkový extrakt a sůl.
  13. Odložte stranou.
  14. Troubu předehřejte na 220 ° C.
  15. Připravte si 22 cm koláčovou formu a vymažte ji.
  16. Jeden kotouč těsta položte na pečící papír, který dejte na pracovní plochu posypanou moukou.
  17. Vyválejte těsto na průměr asi 30 cm.
  18. Přesuňte těsto do koláčové formy.
  19. Zatlačte na dno a boky formy a ořízněte okraje, ponechte asi 1 cm přesah.
  20. Dejte do lednice.
  21. Vyválejte druhý kotouč těsta.   
  22. Ostrým nožem krájejte 2-3 cm proužky těsta, dostatečně dlouhé, aby pokryly průměr koláčové formy.
  23. Odložte do lednice.
  24. Hrušky oloupejte a nakrájejte na 1 cm kousky.
  25. Smíchejte cukr, mouku, koření a citronovou šťávu a promíchejte.
  26. Přidejte hrušky do koláče.
  27. Vršek hrušek rovnoměrně pokapejte 1/2 až 3/4 hrnku omáčky.
  28. Pruhy těsta uspořádejte do mřížky přes koláč a okraje zvlňte (viz video níže).
  29. Celý koláč dejte na 15 minut do mrazáku.
  30. Položte formu s koláčem na plech.
  31. V misce rozšlehejte vejce, poté jím potřete mřížku a vnější kůrku.
  32. Posypte třtinovým cukrem.
  33. Pečte 20–25 minut nebo dokud těsto nezačne hnědnout.
  34. Snižte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení dalších 25–30 minut.
  35. Nechte 2-3 hodiny vychladnout na mřížce.
Hruškový koláč s mřížkou se slaným karamelem servírovaný se zázvorovou zmrzlinou.
www.thebrickkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.