Hruškový štrúdl

Hruškový štrúdl

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 3/4 balení Hery
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 žloutek
  • 1 celé vejce
  • hrušky

Postup:

  1. Hodí se křehké hrušky, u kterých máme jistotu, že se rozpečou. Jinak je lepší je předem trochu podusit, přitom je možné je trochu přikořenit hřebíčkem a skořicí a poměrně nevýraznou chuť hrušek vyrovnat přidáním špetky kyseliny citronové a cukru.
  2. Směs podušených hrušek musí být velmi hustá, pod hrušky dáváme strouhanku nebo ještě lépe silnější vrstvu drcených piškotů.
  3. Pečeme stejně jako jablečný štrúdl – v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tuku (máslo, Hera)
  • 250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
  • špetka soli
  • višně
  • 1 vanilkový pudink

Postup:

  1. Smícháme mouku se špetkou soli, přidáme tvaroh a nakrájený tuk a zpracujeme těsto.
  2. Těsto rozdělíme na dva až tři díly a vyválíme ho. Po té ho dáme na vymazaný plech.
  3. Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem.
  4. Višně vypeckujeme. Můžeme je buď klást samotné, nebo si připravíme višňovou směs. Višňovou směs připravíme následovně: vypeckované višně dáme spolu s cukrem do hrnce. Ohříváme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink, který přidáme do hrnce. Přivedeme k varu. Směs musí být hustá.
  5. Protože višně pustí hodně šťávy, dáváme pod ně hustý tvaroh nebo uvařený pudink.
  6. Štrúdl zavineme a pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
  7. Závin pečeme při 180 stupních do zlatova.
Nejlepší ovocný štrúdl z listového těsta
zdroj: commons.wikimedia.org

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.