Hodí se křehké hrušky, u kterých máme jistotu, že se rozpečou. Jinak je lepší je předem trochu podusit, přitom je možné je trochu přikořenit hřebíčkem a skořicí a poměrně nevýraznou chuť hrušek vyrovnat přidáním špetky kyseliny citronové a cukru.
Směs podušených hrušek musí být velmi hustá, pod hrušky dáváme strouhanku nebo ještě lépe silnější vrstvu drcených piškotů.
Pečeme stejně jako jablečný štrúdl – v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova.
Ingredience:
250 g polohrubé mouky
250 g tuku (máslo, Hera)
250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
špetka soli
višně
1 vanilkový pudink
Postup:
Smícháme mouku se špetkou soli, přidáme tvaroh a nakrájený tuk a zpracujeme těsto.
Těsto rozdělíme na dva až tři díly a vyválíme ho. Po té ho dáme na vymazaný plech.
Těsto posypeme strouhankou nebo kokosem.
Višně vypeckujeme. Můžeme je buď klást samotné, nebo si připravíme višňovou směs. Višňovou směs připravíme následovně: vypeckované višně dáme spolu s cukrem do hrnce. Ohříváme. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink, který přidáme do hrnce. Přivedeme k varu. Směs musí být hustá.
Protože višně pustí hodně šťávy, dáváme pod ně hustý tvaroh nebo uvařený pudink.