Hummus z cizrny

Hummus z cizrny

Co je hummus? U nás lze říct, že jde o pomazánku z cizrny. Obsahuje i další přísady, které jsou obsaženy v tomto základním receptu.

Tento pokrm má nadmíru pozitiv pro naše tělo. Třeba napomáhá redukci hmotnosti a léčbě srdečních onemocnění. 

Co budeme potřebovat

  • 1 plechovka cizrny nebo 1 a ½ hrnku vařené cizrny (což je ¾ hrnku sušené cizrny)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ¼ hrnku citronové šťávy
  • 1 střední stroužek česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku tahini sezamové pasty (viz tip)
  • 2-4 lžíce ledové vody
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje

Postup

  • Pokud máte čerstvou cizrnu, budete ji muset uvařit.
  • Cizrnu dejte na pánvičku, přisypejte sodu, podlijte vodou a nechte vařit asi 20 minut, aby se cizrna rozvařila.
  • Mezitím si rozmixujte citronovou šťávu spolu s česnekem a solí najemno.
  • Počkejte 10 minut, aby se ingredience rozležely.
  • Poté do mixéru přidejte tahini. Mixujte, dokud nebude mít krémovou konzistenci.
  • Do pasty přidejte ledovou vodu a mixujte dohladka. 
  • Pokud je tahini moc hustá, přilijte o 1 až 2 lžíce více vody. (V procesu mixování občas pastu ze stěny mixéru seškrábejte).
  • Uvařenou cizrnu prolejte ledovou vodou (asi 30 sekund).
  • K pastě přidejte uvařenou cizrnu, kmín a mixujte.
  • V průběhu přilévejte olej a mixujte, dokud hummus nebude mít dokonale hladkou konzistenci.
  • Trvá to asi 2 minuty, tak buďte trpěliví.
  • Případně přidejte další lžíci (i víc) ledové vody.
  • Ochutnejte, zda není potřeba dochutit solí nebo citronovou šťávou navíc. Případně dochuťte a ještě chvilku mixujte.
  • Hotový hummus si dejte do skleniček nebo misek a ozdobte oblíbenými bylinkami.
  • V lednici vydrží až týden.

Tipy, jak můžete tento základní recept na hummus vylepšit:
Zelený hummus
Přidejte k cizrně ¾ hrnku jakýchkoliv zelených bylinek.
Hummus se sušenými rajčaty
Přidejte k cizrně ¾ hrnku sušených rajčat nakládaných v oleji (scezených).
Hummus s černými olivami
K cizrně přidejte ¾ hrnku černých oliv.
Máte-li rádi luštěninové pomazánky, hummus pro vás bude skvělou volbou! 

Talířek plný krémové cizrnové pomazánky.
Zdroj: rainbowplantlife.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.