Hummus z dýně je neuvěřitelně chutný a přitom zdravý. Vychutnejte si ho s vašimi oblíbenými krekry, toastovým či pita chlebem nebo zeleninou.
Ingredience
- 500 g nakrájené čerstvé dýně bez slupky
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 hlava česneku, s odříznutou špičkou, aby se odkryly stroužky
- 425 g cizrny, scezené (nechte si trochu tekutiny stranou)
- 2-3 lžíce tahini
- 1 polévková lžíce 100% javorového sirupu
- šťáva z jednoho citronu
- 1 čajová lžička soli
- opečená dýňová semínka
- olivový olej a trochu skořice k podávání
- trochu skořice k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 230°C.
- V misce smíchejte dýni, lžíci oleje a kmín.
- Rozložte kousky dýně na pečící papír a přidejte česnek.
- Pečte po dobu 25-30 minut nebo dokud okraje dýně a česneku trochu nezčernají.
- Vložte dýni, česnek a cizrnu do kuchyňského robotu spolu s tahini, 4 lžícemi olivového oleje, javorovým sirupem, citronem a solí.
- Mixujte do hladka a podle potřeby přidejte další olivový olej.
- Přidejte více tahini, javorového sirupu a soli podle chuti.
- Pokud chcete krémovější hummus, přidejte část vyhrazené kapaliny z cizrny a promíchejte.
- Nandejte do servírovací misky, pokapejte trochou olivového oleje, posypte dýňovými semínky a přidejte trochu skořice.
- Podávejte s krekry, toastovým či pita chlebem nebo zeleninou.
Ochutnejte naše luxusní recepty na dýňové rizoto 6x jinak!