Sulc je vlastně ztuhlý vývar s masem, tak jednoduše bychom tento pokrm mohli popsat.
Masové želé se díky teplotě v ústech doslova rozplyne na jazyku a vaše chuťové pohárky ochutnají jen delikátní chuť silného masového vývaru, zeleniny, bylinek a masa!
Nepřemýšlejte více a vyzkoušejte všechny tyto luxusní recepty na huspeninu! A pozor mysleli jsme i na ty nejmenší strávníky. Těm můžete připravit lahodné sladké želé s ovocem, uvidíte jak si pochutnají!
Tak jakým receptem začnete?
Naše recepty
Co je huspenina?
V tuto chvíli vás asi zajímá, jak aspik chutná a jak ho jíst.
Aspik je zkrátka spojení masa, cibule, česneku a čerstvých bylinek v želatině z vývaru z kostí a koření. Připravuje se tepelnou úpravou a konzumuje se za studena. Toto masové želé se teplem v ústech rozplyne a uvolní úžasný vývar.
Ano, může to znít divně, ale toto jídlo se připravuje a konzumuje už STOLETÍ, a to z dobrého důvodu.
Ve východní Evropě se toto jídlo nazývá „kholodets“. Příprava tohoto jídla trvá tradičně velmi, velmi dlouho.
V průběhu dne se uvaří kosti s velkým množstvím chrupavek – jako prasečí a kravské nohy, prasečí kolena nebo kuřecí nohy – spolu s mrkví, bylinkami, cibulí atd. Tento proces z kostí uvolnil veškerý kolagen a dřeň, čímž vzniká přírodní želatina.
Dnes se tento proces často vynechává a volí se rychlejší možnost, a to použití želatiny pro urychlení procesu přípravy.
Kdysi se aspik jedl, protože to byl vynikající a skvělý způsob, jak využít kosti bohaté na kolagen. Tradičně se podává spolu s teplou bramborovou kaší.
Huspenina je skvělým zdrojem bílkovin a dalších živin a přitom je nízko sacharidový.
Tipy na výrobu huspeniny
Maso k použití: Jak je uvedeno výše, nejlepší maso pro aspik je vepřové maso – zejména nohy kvůli vší té přírodní želatině. Ale protože mnohým se nemusí líbit představa konzumace prasečích nohou, používá se kuřecí maso s kostmi a želatinové balíčky.
Zelenina k použití: Stejně jako u každého vývaru používáme všechny obvyklé druhy zeleniny. Celer, mrkev a cibule vytvoří dokonalý aspik.
Bylinky: Můžete použít jakékoli čerstvé bylinky, které máte rádi. Miluji čerstvý kopr a petržel.
Další: Někdy do vývaru vhodím pár bobkových listů (nezapomeňte je odstranit, než necháte želatinu ztuhnout).
Můžete huspeninu zamrazit?
Opravdu bych nedoporučovala huspeninu zmrazovat.
Textura a chuť by po rozmrazení prostě nebyly stejné. Toto jídlo se nejlépe konzumuje čerstvé. Pokud však máte zbytky, vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici asi týden.