Aromatické zlatavé kousky kuřete v neuvěřitelné smetanové kari omáčce, tento recept na kuře na másle je jedním z nejlepších, které vyzkoušíte! Okamžitě si ho zamilujete, protože je tak snadné si ho v pohodlí domova připravit.
Co budeme potřebovat
Na marinádu
- 800 g vykostěných kuřecích stehen (bez kůže)
- 75 ml bílého jogurtu
- 2 lžičky česnekového prášku
- lžíce mletého zázvoru
- 2 lžičky koření garam masala
- špetka soli
- lžička kurkumy
- lžička mletého kmínu
- špetka chilli
Na omáčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce ghí (nebo másla)
- velkou cibuli (nekrájená nadrobno)
- 2 lžíce česneku
- lžíce mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 400 g drcených rajčat
- špetka mletého koriandru
- špetka soli
- lžička chilli
- 150 ml smetany ke šlehání
- lžíce cukru
Postup
- Kuřecí stehna si nakrájíme na menší kostičky.
- V misce si kuřecí kousky smícháme se všemi ingrediencemi na marinádu.
- Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a dáme alespoň na 30 minut do lednice.
- Když je maso dostatečně uleželé, na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej na vysokou teplotu.
- Kousky kuřete postupně na oleji smažíme.
- Pozor, aby se nám kuře nezačalo vařit, proto ho smažíme ve várkách.
- Kuře smažíme do zlatohnědé barvy, z každé strany přibližně 3 minuty a dáme stranou.
- Na stejné pánvi si rozehřejeme ghí.
- Přidáme cibuli a smažíme.
- Přidáme česnek a zázvor.
- Restujeme další minutu, dokud se směs nerozvoní.
- Poté přidáme mletý koriandr, kmín a garam masalu.
- Znovu necháme rozvonět.
- Hned přidáme drcená rajčata, chilli a sůl.
- Takto připravenou směs vaříme, za občasného míchání, 10 – 15 minut, dokud omáčka nezhoustne a nezíská tmavě hnědou barvu.
- Pánev sundáme z plotny a omáčku přelijeme do mixéru, ve kterém jí umixujeme dohladka.
- Omáčku vrátíme zpět do pánve a přidáme smetanu a cukr.
- Přidáme kuřecí stehna včetně šťávy a vaříme dalších 8-10 minut, dokud kuře není propečené a omáčka hustá.
- Na talíři hotové indické butter chicken ozdobíme koriandrem a podáváme ho s basmati rýží nebo domácím naan chlebem.