Masitá textura těchto luštěninových placiček v indickém stylu udělá z tohoto vegetariánského oběda rodinného vítěze.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- celý česnek
- lžíce olivového oleje
- špetka soli
- pepř
- 4 lžičky kmínu
- 250 ml nízkotučného jogurtu
- 4 okurky (nastrouhané najemno)
- snítka nasekaného koriandru
- snítka nasekané máty
- lžička chilli
- 2 lžičky citronové šťávy
Na karbanátky
- 100 g čočky
- 100 g basmati rýže
- lžíce mletého česneku (může být i čerstvý)
- lžíce sušeného zázvoru
- ½ chilli
- 50 g konzervovaného hrášku
- snítka koriandru (nakrájený)
- jarní cibulka (nakrájená)
- snítka máty (nasekané)
- lžička pepře
- lžička soli
- lžíce olivového oleje
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Česneku odřízneme kus jeho horní části a tu vyhodíme.
- Česnek položíme na plát alobalu, pokapeme ho olejem a alobal zabalíme.
- Česnek v troubě pečeme do změknutí asi 45 minut.
- Poté ho necháme vychladnout a pak ho vymačkáme ze slupky.
- Na omáčku si v menší pánvi si na střední teplotu opražíme kmín, restujeme ho přibližně 2-3 minuty.
- Necháme ho vychladnout a poté ho umeleme v hmoždíři.
- Ve střední misce si smícháme jogurt, nastrouhanou okurku, mátu, chilli a ½ lžičky citronové šťávy.
- Vmícháme kmín, přidáme sůl, pepř a podle chuti znovu citronovou šťávu.
- Na placky si propláchneme čočku i rýži.
- Ty společně potom umístíme do mísy, přidáme vodu, tak aby byla lehce nad luštěninami, a necháme, nejlépe přes noc, minimálně však 3- 5 hodin odmočit.
- Čočku a rýži poté scedíme a přendáme je do kuchyňského robota.
- Přidáme česnek, zázvor a chilli.
- Mixujeme, dokud nevznikne zrnitá pasta.
- Přidáme zbylé přísady, kromě oleje a znovu promícháme.
- Na pánvi si rozehřejeme lžicí oleje ne střední teplotu.
- Postupně přidáváme vzniklé těsto, aby mělo tvar placek.
- Na nízké teplotě placky opékáme.
- Když se placky pečou, přidáme ještě olej a smažíme na každou stranu 4 – 5 minut, podle tloušťky.
- Placky podáváme s indickou omáčkou a opečeným česnekem.
Kroky 6 a 7 provádějte jen tehdy, pokud chcete mít recept na čočkové placky opravdu autentický Jinak použijte kmín drcený.