Indické křehké čočkové placky

Indické křehké čočkové placky
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 2

Masitá textura těchto luštěninových placiček v indickém stylu udělá z tohoto vegetariánského oběda rodinného vítěze.

Co budeme potřebovat

Na omáčku

  1. celý česnek
  2. lžíce olivového oleje
  3. špetka soli
  4. pepř
  5. 4 lžičky kmínu
  6. 250 ml nízkotučného jogurtu
  7. 4 okurky (nastrouhané najemno)
  8. snítka nasekaného koriandru
  9. snítka nasekané máty
  10. lžička chilli
  11. 2 lžičky citronové šťávy

Na karbanátky

  1. 100 g čočky
  2. 100 g basmati rýže
  3. lžíce mletého česneku (může být i čerstvý)
  4. lžíce sušeného zázvoru
  5. ½ chilli
  6. 50 g konzervovaného hrášku
  7. snítka koriandru (nakrájený)
  8. jarní cibulka (nakrájená)
  9. snítka máty (nasekané)
  10. lžička pepře
  11. lžička soli
  12. lžíce olivového oleje

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 200°C.
  2. Česneku odřízneme kus jeho horní části a tu vyhodíme.
  3. Česnek položíme na plát alobalu, pokapeme ho olejem a alobal zabalíme.
  4. Česnek v troubě pečeme do změknutí asi 45 minut.
  5. Poté ho necháme vychladnout a pak ho vymačkáme ze slupky.
  6. Na omáčku si v menší pánvi si na střední teplotu opražíme kmín, restujeme ho přibližně 2-3 minuty.
  7. Necháme ho vychladnout a poté ho umeleme v hmoždíři.
  8. Ve střední misce si smícháme jogurt, nastrouhanou okurku, mátu, chilli a ½ lžičky citronové šťávy.
  9. Vmícháme kmín, přidáme sůl, pepř a podle chuti znovu citronovou šťávu.
  10. Na placky si propláchneme čočku i rýži.
  11. Ty společně potom umístíme do mísy, přidáme vodu, tak aby byla lehce nad luštěninami, a necháme, nejlépe přes noc, minimálně však 3- 5 hodin odmočit.
  12. Čočku a rýži poté scedíme a přendáme je do kuchyňského robota.
  13. Přidáme česnek, zázvor a chilli.
  14. Mixujeme, dokud nevznikne zrnitá pasta.
  15. Přidáme zbylé přísady, kromě oleje a znovu promícháme.
  16. Na pánvi si rozehřejeme lžicí oleje ne střední teplotu.
  17. Postupně přidáváme vzniklé těsto, aby mělo tvar placek.
  18. Na nízké teplotě placky opékáme.
  19. Když se placky pečou, přidáme ještě olej a smažíme na každou stranu 4 – 5 minut, podle tloušťky.
  20. Placky podáváme s indickou omáčkou a opečeným česnekem.

Kroky 6 a 7 provádějte jen tehdy, pokud chcete mít recept na čočkové placky opravdu autentický Jinak použijte kmín drcený.

Indické placky s omáčkou plnou indického koření.
Zdroj: healthy-delicious.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.