Zapečený květák je oblíbený recept s touto chutnou zeleninou, ale tahle verze z jihu Evropy povyšuje tento pokrm na mnohem vyšší level. Ostatně ochutnejte a přesvědčte se sami. Omrkněte i recepty na italské polévky, některá z nich by se určitě hodila právě k tomuto pokrmu.
Ingredience:
- 1 středně velký květák nakrájený na růžičky
- 1 velká červená paprika nakrájená na menší kousky (může být i žlutá či oranžová)
- 1 nakrájená středně velká cibule
- 1/2 svazku nasekaného čerstvého kopru
- 3 polévkové lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti (může být i čtyřbarevný pepř)
Postup:
- Připravíme si marinovací sáček, dáme do něj květák, papriku, cibuli, kopr, balzamikový ocet, bílý vinný ocet i olivový olej a vše důkladně protřepeme, aby se jednotlivé suroviny propojily.
- Jakmile máme hotovo, uložíme sáček do lednice a necháme zhruba 2 – 3 hodiny marinovat, přičemž jej vždy po půl hodině otočíme.
- Po uplynutí doby pro marinování si předehřejeme troubu na 220 stupňů.
- Vyjmeme sáček z lednice, otevřeme, směs osolíme, opepříme, znovu sáček uzavřeme a opět co nejvíce protřepeme.
- Obsah sáčku nasypeme do zapékací misky nebo pekáče.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut, až doku není květák měkký. Občas během pečení zamícháme.
Tip: Je možné přidat do marinovacího sáčku také 1 – 2 stroužky česneku nakrájené na plátky.