Po této krémové pochoutce se budete olizovat až za ušima. Vůně rozmarýnu a bazalky rozjitří vaše smysly. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete rádi vracet.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 velká kuchyňská cibule
- 4 stroužky česneku
- 800 g nakrájených konzervovaných rajčat
- Sůl podle chuti
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 10 čerstvých bazalkových listů
- 1 čerstvá větvička rozmarýnu
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Postup:
- Česnek očistíme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme drobné kousky.
- Do středního hrnce dáme olej, zahřejeme a přihodíme cibuli. Necháme restovat asi 5 minut, aby cibule změkla a pak přidáme česnek.
- Vaříme další 2 – 3 minuty, dokud česnek neprovoní. Bazalku svážeme pomocí kuchyňského provázku s rozmarýnem a vhodíme do hrnce.
- Přilijeme konzervovaná rajčata, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Jakmile ho dosáhneme, snížíme teplotu a budeme vařit dalších 20 minut.
- Odstavíme, vyjmeme bazalku s rozmarýnem a polévku rozmixujeme pomocí ručního ponorného tyčového mixéru dohladka.
- Polévku vrátíme zpět na plotnu, znovu uvedeme do varu a přilijeme smetanu.
- Podle potřeby ještě dochutíme solí a můžeme servírovat.