Vynechání hovězího masa neznamená, že toto jídlo bude o to méně chutné. Právě naopak s plátky cukety tento pokrm dostane svěžest a tento klasický recept na lasagne.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 150 g nasekaných vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- 200 g tvrdého tofu
- 200 g nakrájené cukety na kostičky
- Lžíce čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky chilli prášku
- Hrst čerstvé bazalky
- ½ lžičky mořské soli
- Mletý černý pepř
Na lasagne
- 150 g lasagne těstovin
- Extra panenský olivový olej
- 400 g konzervovaných rajčat (drcených)
- 2 cukety (nakrájené na tenké plátky)
- 250 g strouhaného sýra pecorino (nebo parmazánu)
- Sůl
- Mletý černý pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Připravíme si cuketovou tofu náplň
- V kuchyňském robotu si smícháme vlašské ořechy, česnek, tofu, nakrájenou cuketu, citronovou šťávu, oregano, chilli prášek, bazalku, sůl a pepř
- Vše zpracujeme do krémové konzistence (tak aby se dala rozetřít)
- Podle potřeby přidáváme více soli a pepře
- Těstoviny si ve vroucí osolené vodě připravíme podle návodu na obalu
- Na sestavení lasagní pokapeme zapékací mísu olivovým olejem a poté začneme vrstvit jednotlivé ingredience v tomto pořadí
- 1. vrstva: ⅓ rajčat, ½ nudlí, ½ tofu náplně, ½ cukety
- 2. vrstva: ⅓ rajčat, ½ nudlí, ½ tofu náplně, ½ cukety
- Navrch položíme zbývající ⅓ rajčat
- Směs posypeme strouhaným sýrem a pokapeme olivovým olejem
- Zapékací mísu přikryjeme a pečeme přibližně 15 minut
- Po 15 minutách mísu odkryjeme a pečeme dalších 20-30 minut, nebo dokud cuketa nezměkne
- Před samotným podáváním necháme cuketové lasagne 10 minut odpočinout
- Nakonec okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a podáváme