Tento recept na italské houbové rizoto oceníte jistě vždy, ale nejvíce na přelomu léta s podzimem, kdy můžete použít jakékoliv lesní houby, které si sami nasbíráte.
Ingredience
- 500g rýže arborio
- 250g čerstvých hříbků nebo žampionů
- 1 cibule
- 100ml bílého suchého vína
- 1 litr vývaru (masový, zeleninový nebo bujón)
- 100g strouhaného parmezánu
- máslo nebo olivový olej
Postup
- Čerstvé houby očistěte, nakrájejte na proužky nebo na kostičky. Sušené houby namočte na 20 minut do vlažné vody, sceďte, vymačkejte z nich vodu a nahrubo nasekejte.
- Na pánvi poduste cibuli na másle nebo na olivovém oleji. Zvyšte teplotu a přidejte houby, které nechejte několik minut restovat, aby pustili chuť a změkly.
- Přidejte rýži a nechte ji nasáknout tekutinami z cibule a hub. Poté, co rýže změní barvu na křídově bílou, přidejte bílé víno a přiveďte k varu.
- Poté přilijte vývar po jedné naběračce, přičemž přiveďte každou naběračku vývaru k bodu varu a poté přidávejte další. Vařte cca 20 minut.
- Poté, co je rýže hotová, odstavte ji a přisypte nastrouhaný sýr. Případně, pokud máte rádi bohatě krémové rizoto, přidejte další kousek másla a promíchejte.
- Ihned podávejte.
Vyzkoušejte také rizoto s vepřovým masem. Chutné, snadné a hotové do pár minut.