Rissoto bianco čili bílé rizoto je základním rizotem s jednoduchým zeleninovým základem.
INGREDIENCE:
- 1.1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 nebo 5 stonků řapíkatého celeru
- olivový olej
- 70 g másla
- 400 g rýže na rizoto
- 2 sklenky suchého bílého vína
- 115 g parmazánu
POSTUP:
- Vývar si dejte ohřát.
- Cibuli, česnek a celer nasekejte nadrobno.
- Na pánev si dejte rozpálit olej, přidejte kousek másla a restujte cibuli, česnek a celer asi 15 minut.
- Pak přidejte rýži a asi minutu smažte, podlijte vínem, nechte provřít, a pak podlévejte za stálého míchání vývarem.
- Osolte a nechte vařit asi 15 minut.
- Pokud rýže ještě není na skus měkká, podlejte ještě vývarem nebo horkou vodou.
- Na konci vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán, zamíchejte a nechte ještě 2 minuty sednout.