Tento pokrm je díky slanině obohacen o křupavý nádech, který mu dodá další rozměr. Pokud toužíte po intenzivnější chuti, nahraďte zeleninový vývar masovým.
Ingredience
- 300 g rýže
- 250 g červené čekanky
- 200 g slaniny
- 80 ml bílého vína
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 100 g strouhaného parmazánu
- 50 g másla
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte na pánev s trochou oleje a orestujte dokřupava.
- Hlavičky čekanky rozkrojte nejprve na polovinu a poté nakrájejte na malé kousky. Oloupjete cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Cibuli dejte do pánve či hrnce s trochou oleje, osolte a nechte zesklovatět.
- Cibuli vyjměte a do stejné nádoby nasypte rýži a za častého míchání ji několik minut opékejte.
- Přidejte cibuli a přelijte bílým vínem.
- Když se víno odpaří, přidejte naběračku horkého zeleninového vývaru.
- Pokračujte ve vaření rýže, postupně přilévejte jednu naběračku vývaru, ale vždy počkejte, dokud se předchozí naběračka nevstřebá.
- Když zbývá asi 6 minut do uvaření rýže, přidejte čekanku a dobře promíchejte.
- Když je rizoto uvařené, vypněte oheň a přidejte slaninu.
- Nakonec vmíchejte máslo, nastrouhaný parmazán a rizoto z čekanky a slaniny je hotové.
Máte slabost pro vegetariánské varianty rizota? Inspirujte se našimi recepty na bezmasé rizoto. Připravit si ho můžete hned v sedmi zdravých verzích.