Luxusní sušenky, které můžete servírovat nejenom o Vánocích! Můžete si je upéct kdykoli během roku a užívat si je jen tak ke kávě. Lze je také uchovávat v mrazáku a pár jich vytáhnout vždy, když na ně dostanete chuť.
INGREDIENCE
- 4 velká vejce
- 200 g cukru
- 225 g rostlinného tuku nebo másla
- 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo džusu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru moučka
- kandované třešně, mandle či jiné sušené ovoce nebo ořechy na ozdobu
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem a nachystáme si ingredience, kterými plánujeme sušenky zdobit (kandované třešně překrojíme napůl).
- V míse rozmícháme vidličkou vejce, cukr a rozpuštěný rostlinný tuk (či máslo).
- Do směsi přidáme vanilkový extrakt a pomerančovou šťávu.
- Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Výsledkem by mělo být lepivé, tužší těsto.
- Sušenky tvoříme tak, že velkou lžící nabereme kousek těsta a pomocí druhé lžíce ho jemně seškrábneme do mísy s moučkovým cukrem.
- Obalíme z obou stran, vyjmeme z mísy a pomocí dlaní vytvarujeme do kuličky.
- Postup opakujeme.
- Takto vytvořené kuličky skládáme asi 2 cm od sebe (nezapomeňte, že v těstu je kypřící prášek, proto se sušenky v troubě zvětší!) na připravený plech.
- Do středu kuličky zatlačíme kandovanou třešeň, mandli či jinou ozdobu.
- Pokud chcete, můžete nechat sušenky i holé.
- Pozor! Pokud použijeme kandované třešně v nálevu, je dobré je po rozkrojení nechat okapat na kuchyňské utěrce, která nasaje přebytečné tekutiny, které by se rozlily po sušence.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
- Správně upečené sušenky by měly být zespodu hnědé a na povrchu zlatavé.