Torta Bertolina je tradiční italský koláč připravovaný na podzim. Jedná se o voňavou a delikátní pochoutku, po které si budete olizovat prsty!
Ingredience
- 500 g červených hroznů
- 90 g másla pokojové teploty
- 100 g třtinového cukru plus 2 lžíce na hrozny
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 60 ml mléka pokojové teploty
- ½ lžičk vanilkového extraktu
- 250 g hladké mouky plus 1 polévková lžíce na hrozny
- 16 g prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
- Hrozny jemně umyjeme, oddělíme je, aniž bychom je poničili a položíme je na čistý hadřík, aby uschly.
- Mouku s práškem do pečiva a špetkou soli prosejeme do misky.
- Do misky stolního mixéru přidáme máslo a cukr a za pomocí lopatkového nástavce je zpracováváme cca 5 minut na nízký stupeň, nebo dokud směs není lehká a nadýchaná.
- Během mixování přidáváme po jednom vajíčko a vanilku a pořádně zapracujeme.
- Přidáme trochu mléka, část moučné směsi, pak zbytek mléka a nakonec i zbytek moučné směsi.
- Vše promícháme.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
- V misce smícháme hrozny s 1 malou lžící mouky.
- Nalijeme polovinu těsta do formy a pořádně zahladíme.
- Polovinu hroznů rozložíme na těsto.
- Posypeme 1 lžící třtinového cukru.
- Poté zakryjeme hrozny zbývajícím těstem a zahladíme čistou mokrou lžící.
- Zbývající hrozny vyskládáme na povrch a posypeme poslední lžící třtinového cukru.
- Pečeme koláč v předehřáté troubě o těplotě 180 ° C po dobu 55 – 60 minut, přičemž ho po prvních 35 – 40 minutách zkontrolujeme.
- Koláč je hotový, až kdy je špejle, kterou zapíchneme dovnitř po vyndání suchá.
- Pokud vrchní část rychle zhnědne, přikryjeme ji fólií.
- Jakmile je koláč hotový, vyjmeme ho z trouby a necháme jej na stojanu vychladnout po dobu 5 – 10 minut.
- Poté ho můžete vyjmout z formy a nechat ho úplně vychladnout.
- Jakmile je koláč studený, servírujeme.