Dokonalý moučník z čerstvých hrušek, které jsou zasazeny do lehce sladkého vláčného mandlového koláče. Perfektní buchta, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne.
Ingredience
- 9 lžic másla, pokojové teploty
- 9 lžic bílého krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 6 lžic + 1 lžička hladké mouky
- 1 a 1/4 šálku mletých mandlí
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 3 střední hrušky, zralé, ale přesto pevné, oloupané, zbavené jádřinců a rozpůlené podélně
- 1/3 hrnku mandlových lupínků
- moučkový cukr na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- 20cm dortovou formu vymažte tukem a dno vyložte kruhem pečícího papíru.
- Dejte stranou.
- Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem máslo s bílým cukrem na střední rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Na nízké rychlosti promíchejte s hladkou moukou, mletými mandlemi a práškem do pečiva.
- Lžící těsto nalijte do připravené formy a pomocí stěrky směs zarovnejte.
- Oloupejte hrušky a poté je rozkrojte na poloviny podélně.
- Pomocí malé lžičky odstraňte jadřinec a také seškrábněte tlustou páteř, která vede až ke konci stonku.
- Dejte stranou.
- Půlky hrušek dejte na těsto a naaranžujte je do kruhu, řezanou stranou dolů a tenkým koncem směrem ke středu koláče.
- Posypte mandlovými lupínky.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, nebo dokud špejle, kterou vležíte do středu koláče, nevyjde čistá.
- Nechte koláč ve formě úplně vychladnout, poté přejeďte nožem po vnější straně formy a opatrně koláč vyjměte.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.