Když už jsme pro vás hledali zajímavé recepty na velikonoční jidáše, zabrousili jsme i do italských pochoutek a objevili recept, který se velmi podobá tomu našemu, má téměř totožnou přípravu i konzistenci těsta. Proč nezkusit na Velikonoce i sladkou dobrotu z jiné světové kuchyně.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
- Špetka soli
- Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 2 a 1/2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1/4 hrnku vlažného mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 vejce
- 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
- 1/4 lžičky soli
Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíce vlažné vody
Na polevu:
- Cukrové zdobení
Postup:
- Do nádoby kuchyňského robota nebo stojanového mixéru dáme mouku, sůl, citronovou kůru, cukr a uprostřed utvoříme důlek.
- Rozdrobíme do něj droždí, přidáme vlažné mléko a vidličkou trochu promísíme. Přihodíme vejce, nasadíme hnětací hák na těsto a zapneme cca na 1 minutu.
- Misku zakryjeme plastovým víkem a necháme 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut přeložíme konce těsta do středu. Opakujeme to celkem 4krát.
- Po dvou hodinách přidáme máslo a na střední rychlost znovu začneme těsto hníst. Necháme znovu 10 minut odpočinout.
- Po uplynutí této doby zapneme hnětení znovu a necháme ho při střední rychlosti pracovat cca 6 minut, až je těsto hladké a nelepí se na stěny mísy.
- Vezmeme skleněnou misku, vymažeme olejem, vložíme do ní hotové těsto, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
- Pak si pomoučíme pracovní plochu a těsto na ni vyklopíme. Rozdělíme na 8 částí a všechny vyválíme jako lano na délku 25 – 30 cm.
- Vždy spojíme 2 lana k sobě na jednom konci a otáčíme jedno přes druhé, až spojíme druhé dva konce a vytvarujeme z nich kruh/věnec.
- Takto zpracujeme i ostatní kousky těsta. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny na teplém místě kynout.
- Našleháme 1 vejce s vodou, potřeme všechny věnce a posypeme cukrovým zdobením.
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a pečeme 20 minut dozlatova.
- Upečené buchty sejmeme z plechu, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.