Italský velikonoční chléb

Italský velikonoční chléb

Když už jsme pro vás hledali zajímavé recepty na velikonoční jidáše, zabrousili jsme i do italských pochoutek a objevili recept, který se velmi podobá tomu našemu, má téměř totožnou přípravu i konzistenci těsta. Proč nezkusit na Velikonoce i sladkou dobrotu z jiné světové kuchyně.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • Špetka soli
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 2 a 1/2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku změklého nesoleného másla
  • 1/4 lžičky soli

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vlažné vody

Na polevu:

  • Cukrové zdobení

Postup:

  • Do nádoby kuchyňského robota nebo stojanového mixéru dáme mouku, sůl, citronovou kůru, cukr a uprostřed utvoříme důlek.
  • Rozdrobíme do něj droždí, přidáme vlažné mléko a vidličkou trochu promísíme. Přihodíme vejce, nasadíme hnětací hák na těsto a zapneme cca na 1 minutu.
  • Misku zakryjeme plastovým víkem a necháme 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut přeložíme konce těsta do středu. Opakujeme to celkem 4krát.
  • Po dvou hodinách přidáme máslo a na střední rychlost znovu začneme těsto hníst. Necháme znovu 10 minut odpočinout.
  • Po uplynutí této doby zapneme hnětení znovu a necháme ho při střední rychlosti pracovat cca 6 minut, až je těsto hladké a nelepí se na stěny mísy.
  • Vezmeme skleněnou misku, vymažeme olejem, vložíme do ní hotové těsto, zakryjeme potravinovou fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
  • Pak si pomoučíme pracovní plochu a těsto na ni vyklopíme. Rozdělíme na 8 částí a všechny vyválíme jako lano na délku 25 – 30 cm.
  • Vždy spojíme 2 lana k sobě na jednom konci a otáčíme jedno přes druhé, až spojíme druhé dva konce a vytvarujeme z nich kruh/věnec.
  • Takto zpracujeme i ostatní kousky těsta. Naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny na teplém místě kynout.
  • Našleháme 1 vejce s vodou, potřeme všechny věnce a posypeme cukrovým zdobením.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a pečeme 20 minut dozlatova.
  • Upečené buchty sejmeme z plechu, dáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Velikonoční jidáše v italském stylu.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.