Čerstvá jablka a vlašské ořechy, to je nesmrtelná kombinace, na které si rád pochutná každý, bez ohledu na věk či pohlaví. Ke kávě po obídku nebo třeba k čaji o páté je to super moučník. Přestože je bez jakékoliv polevy, má nezaměnitelnou a velmi lahodnou chuť.
Ingredience:
- 3 velká vejce
- 280 g cukru
- 224 g slunečnicového oleje
- 1 – 2 lžičky vanilkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 – 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 5 jablek
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme.
- Troubu si předehřejeme na 180°C.
- V míse smícháme vejce, cukr, olej a vanilkový cukr.
- Do druhé misky prosejeme polohrubou mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
- Sypkou směs pomalu vmícháme do vaječné směsi, aby byla hladká.
- Přihodíme jablka i ořechy a znovu promícháme.
- Formu na bábovku vymažeme a vysypeme nebo do ní dáme pečící papír.
- Pokud nemáme bábovkovou formu, použijeme vyšší pekáč.
- Těsto vlijeme do formy a urovnáme.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut.
- Po upečení necháme chvíli odpočinout, poté vyklopíme a po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem, případně můžeme dát polevu.