Tato lahodná vláčná a kořeněná bábovka s jablky, je přivedena k dokonalosti pomocí máslové cukrové polevě. Použijte svou oblíbenou odrůdu jablek, jako je Granny Smith nebo Honeycrisp. Je to jako hutnější, skořicovější verze těchto čerstvých jablečných koláčů.
Co budeme potřebovat
- 375 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 300 ml rostlinného oleje
- 120 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 250 g hnědého cukru
- 100 g krystalového cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 360 g oloupaných a nakrájených jablek (asi 2–3 velká jablka)
Poleva
- 200 g hnědého cukru
- 60 g másla
- 120 ml husté smetany
- 60 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C. Vymažte si bábovkovou formu.
- Ve velké míse šlehejte mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl, dokud se nespojí.
- Ve středně velké míse šlehejte olej, jogurt, hnědý cukr, krystalový cukr, vejce a vanilku, dokud se nespojí.
- Mokré ingredience nalijte do suchých a pomalu šlehejte.
- Opatrně vmíchejte kousky jablek.
- Nalijte husté těsto do připravené formy.
- Pečte 55–75 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté.
- Zhruba v polovině pečení volně přikryjte hliníkovou fólií, abyste zabránili zhnědnutí na povrchu.
- Nechte vychládnout.
- Jak bábovka chladne, připravte polevu z hnědého cukru.
- Smíchejte máslo, hnědý cukr a hustou smetanu ve středním hrnci na střední teplotu.
- Neustále míchejte, dokud se máslo nerozpustí, a poté přestaňte míchat a nechte směs rychle přejít varem. Vařte 1 minutu.
- Snižte teplotu na minimum, rychle zamíchejte a nechte 1 minutu vařit.
- Sundejte z plotny a zašlehejte prosátý cukr.
- Polevu necháme alespoň 10 minut vychladnout a mírně zhoustnout.
- Těsně před podáváním jablečnou bábovku potřete polevou.