Jablečná bábovka s polevou

Jablečná bábovka s polevou
Příprava: 25 minut Vaření: 90 minut Počet porcí: 12

Tato lahodná vláčná a kořeněná bábovka s jablky, je přivedena k dokonalosti pomocí máslové cukrové polevě. Použijte svou oblíbenou odrůdu jablek, jako je Granny Smith nebo Honeycrisp. Je to jako hutnější, skořicovější verze těchto čerstvých jablečných koláčů.

Co budeme potřebovat

  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 300 ml rostlinného oleje
  • 120 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 250 g hnědého cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 360 g oloupaných a nakrájených jablek (asi 2–3 velká jablka)

Poleva

  • 200 g hnědého cukru
  • 60 g másla
  • 120 ml husté smetany
  • 60 g moučkového cukru

Postup

  • Předehřejte troubu na 160°C. Vymažte si bábovkovou formu.
  • Ve velké míse šlehejte mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl, dokud se nespojí.
  • Ve středně velké míse šlehejte olej, jogurt, hnědý cukr, krystalový cukr, vejce a vanilku, dokud se nespojí.
  • Mokré ingredience nalijte do suchých a pomalu šlehejte.
  • Opatrně vmíchejte kousky jablek.
  • Nalijte husté těsto do připravené formy.
  • Pečte 55–75 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do bábovky nevyjde čisté.
  • Zhruba v polovině pečení volně přikryjte hliníkovou fólií, abyste zabránili zhnědnutí na povrchu.
  • Nechte vychládnout.
  • Jak bábovka chladne, připravte polevu z hnědého cukru.
  • Smíchejte máslo, hnědý cukr a hustou smetanu ve středním hrnci na střední teplotu.
  • Neustále míchejte, dokud se máslo nerozpustí, a poté přestaňte míchat a nechte směs rychle přejít varem. Vařte 1 minutu.
  • Snižte teplotu na minimum, rychle zamíchejte a nechte 1 minutu vařit.
  • Sundejte z plotny a zašlehejte prosátý cukr.
  • Polevu necháme alespoň 10 minut vychladnout a mírně zhoustnout.
  • Těsně před podáváním jablečnou bábovku potřete polevou.
Nadýchaná bábovka plná jablečné chuti s polevou z karamelu.
Zdroj: bakerstable.net

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.