Tento recept na moučník s jablky je rychlý, ale těsto je potřeba připravit hodinu předem. Přesto však toto lahodné máslové a křupavé těsto za to stojí.
Ingredience:
Na těsto:
- 1 a ¼ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ¼ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 hrnek vychladlého másla nakrájeného na malé kostičky
- ½ hrnku zakysané smetany
- 4 lžíce citronové šťávy
- ½ hrnku ledové vody
Na náplň:
- 2 velká jablka
- ⅓ hrnku cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
Na dokončení:
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- moučkový cukr
Postup:
Příprava těsta:
- Mouku si smíchejte se solí a přidejte máslo.
- Pomocí mixéru směs vyšlehejte tak, aby se vše spojilo (nešlehejte ale příliš dlouho, aby máslo nezměklo).
- Zakysanou smetanu s citronovou šťávou a vodou si vyšlehejte bokem.
- Poté tuto směs opatrně promíchejte pomocí vidličky s máslem a moukou.
- Z těsta vytvarujte bochník, zabalte do potravinové fólie a dejte na minimálně 1 hodinu odležet do lednice (může tam být až 2 dny a v mrazáku vydrží i měsíc).
Příprava náplně:
- Mezitím, co se těsto chladí, připravte si náplň.
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na menší kostičky.
- Dejte je vařit do malého množství vody spolu se skořicí a cukrem.
- Vařte zhruba 8-10 minut do měkka.
- Po uvaření je proceďte (vodu z jablek si vypijte) a nechte je chvíli vychladnout.
Příprava taštiček:
- Vychladlé těsto si rozdělte na 2 poloviny.
- Jednu polovinu dejte zpět do lednice a druhou vyválejte na mírně pomoučeném vále na asi 3 mm hrubé těsto.
- Teď záleží na vás, jestli chcete těsto nakrájet nožem na čtverce nebo vykrojit hrnkem o libovolné velikosti do tvaru kolečka.
- Do nakrájených kousků vkládejte náplň (1-2 lžíce) a přiložte na poloviny (u čtverců se můžete rozhodnout, jestli přepůlíte do tvaru obdélníku nebo trojúhelníku).
- Okraje všech šátečků potřete vodou, aby se dobře spojili.
- Navíc je stlačte vidličkou (spojí se ještě lépe a bude to vypadat hezky).
- Na každém šátečku udělejte malé zářezy a potřete je žloutkem smíchaným s trochou vody.
- Uložte je na pečicím papírem vyložený plech.
- Dejte je péct na 190 °C na dobu zhruba 20 minut.
- To stejné zopakujte s druhou polovinou těsta.
- Pečte do zlatova. Vychladlé kousky posypte moučkovým cukrem a podávejte.