Během chladnějších podzimních a zimních dnů nic nepřekoná tento recept na skořicové rolky plněné jablky! Nadýchané a vláčné teplo přelité krémovou polevou ze smetanového sýra, nelze odolat!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 530 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka (teplého)
- 70 g krystalového cukru
- 2½ lžičky instantního droždí
- Špetka soli
- 2 vejce
- 75 g másla (rozpuštěného)
Na základní náplň
- 2-3 lžíce rozpuštěného másla
- 70 g třtinového cukru
- Lžíce mleté skořice
Na jablečnou náplň
- 4-5 středních jablek (oloupaných, zbavených jader a nakrájených na tenké plátky)
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka mletého hřebíčku
- Špetka nového koření
- 3 lžíce vlašských nebo pekanových ořechů (mletých)
Na polevu
- 2 lžíce smetanového sýru
- 3-4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce vysokoprocentní smetany
- 4-5 lžic mléka
Postup
- Prosejeme mouku a smícháme jí se solí, dáme stranou
- Mléko nalijeme do misky a vložíme ho do mikrovlnné trouby a zahříváme ho po dobu 20-40 vteřin
- Mléko musí být teplé, ale ne horké
- Smícháme mléko, droždí, cukr, rozpuštěné máslo a vejce ve velké nádobě a necháme vzejít kvásek
- Poté začneme těsto míchat a hníst, dokud se ingredience dobře nespojí
- Přidáme mouku a hněteme, dokud nevznikne těsto
- Těsto by mělo být lehce lepivé, ale nemělo by se lepit na stěnu mísy
- Pokud je příliš lepivé, vmícháme postupně další 2-4 lžíce mouky
- Těsto přemístíme do velké mísy lehce vymazané olejem nebo máslem
- Zakryjeme ho potravinářskou fólií a dáme ho kynout na teplé místo
- Takto ho necháme 1 až 1½ hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem
- V tuto chvíli si můžeme připravit základní náplň a jablečnou náplň
- Na základní náplň si v misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpustíme máslo
- Poté v samostatné misce smícháme mletou skořici a hnědý cukr
- Na jablečnou náplň oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na tenké plátky
- Do středně velkého hrnce dáme nakrájená jablka, hnědý cukr, mletou skořici, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek, nové koření a ořechy
- Směs vaříme 7–10 minut, dokud jablka nezměknou
- Jablečnou náplň poté scedíme přes jemné síto a a necháme jí zcela vychladnout
- Plech si vyložíme pečicím papírem
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozválíme do obdélníku
- Těsto potřeme rozpuštěným máslem, poté posypeme hnědým cukrem a směsí mleté skořice
- Navrch nalijeme vychladlou jablečnou náplň, kterou rovnoměrně rozetřeme po těstě
- Těsto pevně srolujeme
- Roládu nakrájíme na 12 stejně velkých kousků a jablečné skořicové rolky vyskládáme na plech
- Přikryjeme je a necháme ještě 20-30 minut odpočívat
- Mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů
- Po odpočinutí jablečné rolky pečeme 14–18 minut, dokud nebudou na povrchu zlatavé
- Mezitím si vyrobíme polevu
- Na tu ve středně velké misce smícháme smetanový sýr, moučkový cukr, hustou smetanu a mléko, dokud nedosáhne požadované konzistence
- Skořicové šneky necháme vychladnout na plechu
- Pokapeme je polevou ze smetanového sýra a podáváme