Tento pomalý jablečný dezert srší šťavnatými jablky, hnědým cukrem a máslovou polevou z ovesných vloček. Nechte se překvapit!
Ingredience
- 8 zelených jablek Granny Smith nebo Golden delicious
- 1/2 šálku světle hnědého cukru
- 2 lžíce cukru krystal
- 2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajová lžička muškátového oříšku
- 1/4 lžička soli
- 1 šálek ovsa
- 3/4 šálku bílé celozrnné mouky
- 1/4 šálek hnědého cukru
- 1 čajová lžička skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 šálku studeného nesoleného másla , nakrájené na kostky
- zmrzlina k podávání
Postup
- Jablka omyjete, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
- Do multifunkčního hrnce vložte nakrájená jablka.
- Přidejte hnědý cukr, bílý cukr, skořici, muškátový oříšek a sůl.
- Vše pořádně promíchejte a nechte odpočívat.
- Na polevu smíchejte oves, mouku, hnědý cukr, skořici a sůl ve velké misce.
- Míchejte, dokud se všechny ingredience pořádně nespojí.
- Přidejte máslo a rukama zapracujte do těsta.
- Jablečnou směs ještě jednou promíchejte a poté jablka rovnoměrně rozprostřete na dnu multifunkčního hrnce.
- Jablka posypejte těstem s ovsa.
- Vařte na vysoké teplotě po dobu 2 hodin nebo na nízké teplotě po dobu 3 až 3 a 1/2 hodiny, dokud nejsou jablka měkká.
- Vypněte hrnec a před podáváním nechejte odstát alespoň 30 minut nebo 1 hodinu.
- Na přání podávejte například s vanilkovou zmrzlinou.