Tyto muffiny jsou jedinečné tím, že vydrží krásně vláčné až 5 dnů. Toho docílíme správným mícháním těsta. Ostatně této konzistence lze dosáhnout i u jiných sladkých dobrot. Vyzkoušejte třeba recepty na buchty z podmáslí.
Ingredience:
- 2 hrnky červených jablek na kostičky
Mokré přísady:
- 1/2 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- 1 hrnek hnědého cukru
- 2/3 hrnku polotučného mléka
- 1 vejce velikosti L
- 1 lžička bílého octa
Suché přísady:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořicového prášku
- Špetka soli
Poleva:
- 2 polévkové lžíce hrubého cukru
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Formu na muffiny vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, případně do každého otvoru vložíme papírový košíček.
- Do misky dáme máslo, hnědý cukr a pomocí ručního mixéru našleháme do pěny. Přilijeme mléko, vejce i ocet a znovu důkladně rozšleháme.
- Mouku rozprášíme po povrchu našlehané směsi, přisypeme jedlou sodu, skořici, sůl a jen několikrát promícháme, aby se mouka začlenila do směsi. Nakonec vmícháme jablka. V těstě mohou zůstat i trochu hrudky.
- Hotové těsto rozdělíme do plechu na muffiny pomocí lžíce nebo můžeme použít dávkovač/porcovač na kopečkovou zmrzlinu.
- Každý otvor zaplníme až po okraj, posypeme cukrem, aby se utvořila křupavá krusta, a vložíme do předehřáté trouby.
- Po 5 minutách stáhneme teplotu na 180 stupňů a pečeme 18 – 20 minut. Pomocí špejle poté zkontrolujeme, jestli jsou muffiny ve střední části propečený.
- Upečené vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout. Pak přendáme dezerty na kuchyňskou mřížku, kde je necháme vychladnout.
Tip: Pokud vše nesníme nebo si chceme něco málo dělat do zásoby, není problém muffiny i zmrazit. Nejlépe v nádobě vhodné do mrazáku.