Jablečný dort s polevou z javorového sirupu

Jablečný dort s polevou z javorového sirupu
Příprava: 60 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

Věřte, že tahle olejová buchta s jablky vám vezme vítr z plachet a budete muset mít hodně pevnou vůli, aby se po ní hned nezaprášilo a neskončila ve vás na posezení. Je naprosto luxusní s kousky oblíbeného ovoce a polevou, která tento moučník dovedla k naprosté dokonalosti.

Ingredience:

Korpus:

  • 100 g rozinek (Sultánky)
  • 240 ml vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 60 g pohankové mouky
  • 95 g celozrnné mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 velká jablka (nejlépe odrůda Granny Smith)
  • 200 g třtinového cukru
  • 160 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 vejce + 2 vaječné bílky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • Poleva:

  • 100 g nesoleného čerstvého másla
  • 120 g hnědého cukru
  • 60 ml javorového sirupu
  • 220 g smetanového sýru

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • Do hrnce nalijeme 2/3 vody a přihodíme rozinky. Při nízké teplotě přivedeme k varu a vaříme, až se všechna voda odpaří. Poté odložíme stranou.
  • V míse smícháme všechny druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
  • Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm.
  • Poté nasypeme do nádoby kuchyňského robota cukr, přidáme olivový olej, celá vejce, vanilku a citronovou kůru.
  • Zapneme na střední stupeň a šleháme po dobu 7 minut, aby byla směs pěkně světlá, hustá a zdvojnásobila svou velikost.
  • Nádobu si postavíme na linku, přisypeme suché přísady a opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale zároveň zůstalo těsto pěkně nadýchané.
  • Nakonec přidáme nakrájená jablka, rozinky, zbývající 1/3 vody a pomalu zamícháme.
  • Vaječné bílky dáme do malé misky a našleháme, aby vznikl sníh, který jemně vmícháme do směsi.
  • Hotové těsto přelijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 60 minut. Špejlí zkontrolujeme buchtu uprostřed, a pokud se ještě těsto lepí, pečeme dalších 10 – 15 minut.
  • Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Mezitím nachystáme polevu.
  • Změklé máslo, hnědý cukr a javorový sirup dáme do nádoby robota a šleháme, dokud není hmota lehká a nadýchaná.
  • Poté přidáme po kouskách smetanový sýr, který postupně zašleháme. Nakonec pustíme na střední stupeň asi na 2 minuty, aby byla poleva krásně hladká.
  • Vychladlý dort vyjmeme z formy a na povrch rovnoměrně rozetřeme polevu. Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády nebo také kokosem, ale není to nutné.
Olejová buchta s jablky.
Zdroj: https://asweetspoonful.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.