Věřte, že tahle olejová buchta s jablky vám vezme vítr z plachet a budete muset mít hodně pevnou vůli, aby se po ní hned nezaprášilo a neskončila ve vás na posezení. Je naprosto luxusní s kousky oblíbeného ovoce a polevou, která tento moučník dovedla k naprosté dokonalosti.
Ingredience:
Korpus:
- 100 g rozinek (Sultánky)
- 240 ml vody
- 200 g polohrubé mouky
- 60 g pohankové mouky
- 95 g celozrnné mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 3 velká jablka (nejlépe odrůda Granny Smith)
- 200 g třtinového cukru
- 160 ml extra panenského olivového oleje
- 2 vejce + 2 vaječné bílky
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 100 g nesoleného čerstvého másla
- 120 g hnědého cukru
- 60 ml javorového sirupu
- 220 g smetanového sýru
Poleva:
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Do hrnce nalijeme 2/3 vody a přihodíme rozinky. Při nízké teplotě přivedeme k varu a vaříme, až se všechna voda odpaří. Poté odložíme stranou.
- V míse smícháme všechny druhy mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a promícháme.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 2 – 3 cm.
- Poté nasypeme do nádoby kuchyňského robota cukr, přidáme olivový olej, celá vejce, vanilku a citronovou kůru.
- Zapneme na střední stupeň a šleháme po dobu 7 minut, aby byla směs pěkně světlá, hustá a zdvojnásobila svou velikost.
- Nádobu si postavíme na linku, přisypeme suché přísady a opatrně promícháme, aby se vše spojilo, ale zároveň zůstalo těsto pěkně nadýchané.
- Nakonec přidáme nakrájená jablka, rozinky, zbývající 1/3 vody a pomalu zamícháme.
- Vaječné bílky dáme do malé misky a našleháme, aby vznikl sníh, který jemně vmícháme do směsi.
- Hotové těsto přelijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby na 60 minut. Špejlí zkontrolujeme buchtu uprostřed, a pokud se ještě těsto lepí, pečeme dalších 10 – 15 minut.
- Upečenou buchtu vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Mezitím nachystáme polevu.
- Změklé máslo, hnědý cukr a javorový sirup dáme do nádoby robota a šleháme, dokud není hmota lehká a nadýchaná.
- Poté přidáme po kouskách smetanový sýr, který postupně zašleháme. Nakonec pustíme na střední stupeň asi na 2 minuty, aby byla poleva krásně hladká.
- Vychladlý dort vyjmeme z formy a na povrch rovnoměrně rozetřeme polevu. Kdo chce, může ještě posypat kousky čokolády nebo také kokosem, ale není to nutné.