Jablečný koláč bez lepku

Jablečný koláč bez lepku
Příprava: 25 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 14

Lehký, máslový bezlepkový koláč v kombinaci s jablky a posypaný moučkovým cukrem je naprostou lahůdkou, která se hodí nejen na slavnostní večírek, ale i jako moučník ke kávě o všedním dni.

Ingredience

  • 500 g jablek     
  • ½ šálku mouky z prosa
  • ¼ šálku + 3 polévkové lžíce bezlepkové ovesné mouky
  • ¼ šálku + 2 ½ polévkových lžic mouky z lepkavé rýže
  • 2 a ½ lžíce jemně mleté ​​mandlové mouky
  • ½ čajové lžičky xanthanové gumy
  • 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 7 polévkových lžic změkčeného másla plus další na vymazání formy
  • ½ šálku + 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • ¼ šálku plnotučného mléka
  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce moučkového cukru

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 175°C.
  2. 23 cm dortovou formu vymažte máslem a poté vysypte mandlovou moukou.
  3. Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtky.
  4. Každou čtvrtinu nakrájejte na 6-8 plátků.
  5. Dejte stranou.
  6. Ve střední míse smíchejte mouku z prosa, ovesnou mouku, mouku z lepkavé rýže, mandlovou mouku, xantanovou gumu, prášek do pečiva a sodu.
  7. Dejte stranou.
  8. V míse stolního mixéru nebo v mixovací nádobě s ručním mixérem smíchejte máslo, vanilku, cukr a sůl, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  9. Přidejte citronovou šťávu a kůru a míchejte, dokud se vše nespojí.
  10. Když je mixér zapnutý, přidávejte po jednom vejce a míchejte, dokud se vše nespojí.
  11. Když je mixér zapnutý, přidejte polovinu moučné směsi, poté mléko a poté zbylou mouku, míchejte, dokud se vše nespojí.
  12. Těsto nalijte do připravené formy a pomocí stěrky rozetřete na rovnoměrnou vrstvu.
  13. Těsto by mělo být silné asi 2 cm.
  14. Navrch naaranžujte jablka a vnořte je těsně vedle sebe do těsta.
  15. Koláč pečte 45–50 minut, dokud párátko vložené dovnitř nevyjde čisté nebo s několika vlhkými drobky.
  16. Ještě teplý potřete vrch koláče meruňkovým džemem.
  17. Nechte několik minut vychladnout a poté koláč uvolněte z formy.
  18. Nechte úplně vychladnout a poté zasuňte nůž pod dort, abyste odstranili dno.
  19. Až koláč úplně vychladne, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Bezlepkový koláč s jablky, nakrájený na kousky na kulatém tácu.
www.snixykitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.