Lehký, máslový bezlepkový koláč v kombinaci s jablky a posypaný moučkovým cukrem je naprostou lahůdkou, která se hodí nejen na slavnostní večírek, ale i jako moučník ke kávě o všedním dni.
Ingredience
- 500 g jablek
- ½ šálku mouky z prosa
- ¼ šálku + 3 polévkové lžíce bezlepkové ovesné mouky
- ¼ šálku + 2 ½ polévkových lžic mouky z lepkavé rýže
- 2 a ½ lžíce jemně mleté mandlové mouky
- ½ čajové lžičky xanthanové gumy
- 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- 7 polévkových lžic změkčeného másla plus další na vymazání formy
- ½ šálku + 1 polévková lžíce krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ čajové lžičky soli
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- kůra z jednoho citronu
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- ¼ šálku plnotučného mléka
- 1 lžíce meruňkového džemu
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175°C.
- 23 cm dortovou formu vymažte máslem a poté vysypte mandlovou moukou.
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na čtvrtky.
- Každou čtvrtinu nakrájejte na 6-8 plátků.
- Dejte stranou.
- Ve střední míse smíchejte mouku z prosa, ovesnou mouku, mouku z lepkavé rýže, mandlovou mouku, xantanovou gumu, prášek do pečiva a sodu.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru nebo v mixovací nádobě s ručním mixérem smíchejte máslo, vanilku, cukr a sůl, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte citronovou šťávu a kůru a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Když je mixér zapnutý, přidávejte po jednom vejce a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Když je mixér zapnutý, přidejte polovinu moučné směsi, poté mléko a poté zbylou mouku, míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a pomocí stěrky rozetřete na rovnoměrnou vrstvu.
- Těsto by mělo být silné asi 2 cm.
- Navrch naaranžujte jablka a vnořte je těsně vedle sebe do těsta.
- Koláč pečte 45–50 minut, dokud párátko vložené dovnitř nevyjde čisté nebo s několika vlhkými drobky.
- Ještě teplý potřete vrch koláče meruňkovým džemem.
- Nechte několik minut vychladnout a poté koláč uvolněte z formy.
- Nechte úplně vychladnout a poté zasuňte nůž pod dort, abyste odstranili dno.
- Až koláč úplně vychladne, posypte moučkovým cukrem a podávejte.