Tento karamelový pekanový koláč s jablky chutná stejně dobře, jako vypadá! Je příliš dobrý na to, abyste skončili u jednoho kousku! U jednoho kousku neskončíte ani s těmito recepty na hraběnčiny řezy, naprosto vás uchvátí.
Co budeme potřebovat
- 165 g domácí karamelové omáčky (tu najdete v tomto receptu na karamelové cukroví)
- 1 listové těsto
Na náplň
- 7 středních jablek (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 45 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 50 g cukru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ⅛ lžičky soli
Na drobenku
- 45 g ovesných vloček staromódního ovsa
- 45 g hrubé mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 45 g másla (rozpuštěného)
- 40 g pekanových ořechů (nasekaných)
Postup
- Domácí karamelovou omáčku připravíme podle receptu.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto a opatrně ho vložte těsto do koláčové formy.
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké míse promíchejte jablka s citronovou šťávou.
- Přidejte mouku, cukry, skořici a sůl.
- Míchejte, aby se jablka rovnoměrně obalila.
- Jablka přidejte do těsta a pokapejte 60 ml karamelové omáčky.
- Ve střední misce smíchejte ovesné vločky, mouku a hnědý cukr.
- Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte.
- Vmíchejte nasekané pekanové ořechy.
- Rovnoměrně přidejte na jablečnou náplň.
- Pečte 45–55 minut, dokud krusta nezezlátne a jablka nezměknou.
- Teplý koláč pokapejte dalšími 60 ml karamelové omáčky a před podáváním jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu.