Jablečný koláč se zakysanou smetanou

Jablečný koláč se zakysanou smetanou
Příprava: 20 minut Vaření: 95 minut Počet porcí: 12

Nečekaná přísada přináší nakyslou, krémovou chuť do klasiky známe jako koláč s jablky. Potom co ochutnáte tento recept na koláč ze zakysané smetany, už nikdy se nebudete dívat na tento tradiční americký apple pie stejně.

Co budeme potřebovat

  • listové těsto
  • 380 g zakysané smetany
  • 200 g cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 900 g jablek granny smith oloupaných a nakrájených

Na posypání

  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • 60 g hrubé mouky
  • 75 g hnědého cukru
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 115 g studeného másla

Postup

  • Rozválejte si listové těsto, vložte ho do koláčové formy a propíchejte ho vidličkou. Dejte ho na 30 minut do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Vyjměte koláčovou formu z lednice a horní část volně přikryjte fólií.
  • Naplňte ho závažím na koláč nebo fazolemi. Pečte 25 minut.
  • Krustu dejte stranou a nechte na 10 minut vychladnout.
  • Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň kromě jablek ve velké míse a míchejte, dokud se dobře nepromíchají.
  • Přidejte jablka a míchejte.
  • Směs přendejte na vychladlou krustu.
  • Připravte si posypku.
  • Smíchejte mouku, cukry a skořici ve střední misce a dobře promíchejte.
  • Vmíchejte máslo a míchejte, dokud nebude směs drobivá.
  • Vhoďte vlašské ořechy.
  • Náplň posypte drobenkou.
  • Koláč položte na plech a volně ho přikryjte hliníkovou fólií.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 10 minut.
  • Odkryjte a pečte asi 10–15 minut, dokud náplň neztuhne.
Nadýchaný koláč se zakysanou smetanou a jablky,
Zdroj: avipie.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.