Nečekaná přísada přináší nakyslou, krémovou chuť do klasiky známe jako koláč s jablky. Potom co ochutnáte tento recept na koláč ze zakysané smetany, už nikdy se nebudete dívat na tento tradiční americký apple pie stejně.
Co budeme potřebovat
- listové těsto
- 380 g zakysané smetany
- 200 g cukru
- 40 g hladké mouky
- 1 velké vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
- 900 g jablek granny smith oloupaných a nakrájených
Na posypání
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
- 60 g hrubé mouky
- 75 g hnědého cukru
- 70 g cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 115 g studeného másla
Postup
- Rozválejte si listové těsto, vložte ho do koláčové formy a propíchejte ho vidličkou. Dejte ho na 30 minut do lednice.
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Vyjměte koláčovou formu z lednice a horní část volně přikryjte fólií.
- Naplňte ho závažím na koláč nebo fazolemi. Pečte 25 minut.
- Krustu dejte stranou a nechte na 10 minut vychladnout.
- Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň kromě jablek ve velké míse a míchejte, dokud se dobře nepromíchají.
- Přidejte jablka a míchejte.
- Směs přendejte na vychladlou krustu.
- Připravte si posypku.
- Smíchejte mouku, cukry a skořici ve střední misce a dobře promíchejte.
- Vmíchejte máslo a míchejte, dokud nebude směs drobivá.
- Vhoďte vlašské ořechy.
- Náplň posypte drobenkou.
- Koláč položte na plech a volně ho přikryjte hliníkovou fólií.
- Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 10 minut.
- Odkryjte a pečte asi 10–15 minut, dokud náplň neztuhne.