Jablečný listový koláč

Jablečný listový koláč

Tento snadný jablečný koláč z listového těsta chutná stejně úžasně jako vypadá. Skvělý podzimní dezert pro celou rodinu!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • mražené listové těsto
  • 1 a ½ lžíce másla, studeného
  • 2 jablka
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na meruňkovou polevu (volitelně):

  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • 2 lžičky vody

Na vaječnou směs na potření:

  • 1 velký vaječný žloutek
  • 1 lžička vody

Na skořicový cukr:

  • 2 lžíce cukru
  • ¼ lžičky skořice (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200ºC.
  • Studené máslo nakrájejte na malé kostičky.
  • Plát listového těsta nechte na pečícím papíru asi 15–20 minut rozmrazit a poté jej opatrně rozložte.
  • Když je těsto rozmrazené, vyválejte ho pomocí válečku.
  • Pracujte rychle, dokud je těsto ještě chladné.
  • Lehce přejeďte ostrým nožem 2 cm od okrajů těsta kolem dokola, abyste vytvořili kůrku (neprořezávejte celé těsto).
  • Těsto (kromě okrajů) po celém povrchu propíchejte vidličkou.
  • Plát listového těsta spolu s pečícím papírem přeneste na vymazaný plech.
  • Do malé misky přidejte 2 lžíce meruňkového džemu a 1 lžičku vody.
  • Dobře promíchejte.
  • V další malé misce smíchejte vaječný žloutek s 1 lžičkou vody.
  • Dobře spolu prošlehejte.
  • V další malé misce smíchejte 2 lžíce cukru a ¼ lžičky skořice.
  • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 3 mm silné plátky.
  • Snažte se mít plátky naskládané na sebe, abyste je mohli snadno rozložit na listové těsto.
  • Meruňkovou polevu rovnoměrně rozetřete doprostřed těsta.
  • Na džem naaranžujte plátky jablek tak, aby se mírně překrývaly a vějířovitě je rozprostřete.
  • Posypte směsí cukru a skořice.
  • Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem.
  • Nakonec na jablka položte kostky másla.
  • Pečte při 200ºC asi 22 až 25 minut, nebo dokud není kůrka zlatavě hnědá.
  • Přeneste plech s koláčem na mřížku a před krájením nechte alespoň 10 minut vychladnout.
  • Pokud chcete, posypte vršek moučkovým cukrem a/nebo podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Jablečný koláč z listového těsta nakrájený na řezy na plechu.
www.justonecookbook.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.