Tento snadný jablečný koláč z listového těsta chutná stejně úžasně jako vypadá. Skvělý podzimní dezert pro celou rodinu!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- mražené listové těsto
- 1 a ½ lžíce másla, studeného
- 2 jablka
- 1 lžíce moučkového cukru
Na meruňkovou polevu (volitelně):
- 2 lžíce meruňkového džemu
- 2 lžičky vody
Na vaječnou směs na potření:
- 1 velký vaječný žloutek
- 1 lžička vody
Na skořicový cukr:
- 2 lžíce cukru
- ¼ lžičky skořice (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 200ºC.
- Studené máslo nakrájejte na malé kostičky.
- Plát listového těsta nechte na pečícím papíru asi 15–20 minut rozmrazit a poté jej opatrně rozložte.
- Když je těsto rozmrazené, vyválejte ho pomocí válečku.
- Pracujte rychle, dokud je těsto ještě chladné.
- Lehce přejeďte ostrým nožem 2 cm od okrajů těsta kolem dokola, abyste vytvořili kůrku (neprořezávejte celé těsto).
- Těsto (kromě okrajů) po celém povrchu propíchejte vidličkou.
- Plát listového těsta spolu s pečícím papírem přeneste na vymazaný plech.
- Do malé misky přidejte 2 lžíce meruňkového džemu a 1 lžičku vody.
- Dobře promíchejte.
- V další malé misce smíchejte vaječný žloutek s 1 lžičkou vody.
- Dobře spolu prošlehejte.
- V další malé misce smíchejte 2 lžíce cukru a ¼ lžičky skořice.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na 3 mm silné plátky.
- Snažte se mít plátky naskládané na sebe, abyste je mohli snadno rozložit na listové těsto.
- Meruňkovou polevu rovnoměrně rozetřete doprostřed těsta.
- Na džem naaranžujte plátky jablek tak, aby se mírně překrývaly a vějířovitě je rozprostřete.
- Posypte směsí cukru a skořice.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Nakonec na jablka položte kostky másla.
- Pečte při 200ºC asi 22 až 25 minut, nebo dokud není kůrka zlatavě hnědá.
- Přeneste plech s koláčem na mřížku a před krájením nechte alespoň 10 minut vychladnout.
- Pokud chcete, posypte vršek moučkovým cukrem a/nebo podávejte s vanilkovou zmrzlinou.