Jablečný mřížkový koláč

Jablečný mřížkový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 12

Delikátní koláč s jablky a s domácí mřížkou působí na první pohled složitě, ale ve skutečnosti je celkem snadný. V kombinaci se slaným karamelem či vanilkovou zmrzlinou se nebudete stačit olizovat!

Ingredience

Na těsto:

  • 2 šálky hladké mouky plus navíc na pomoučnění
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1/2 lžičky soli   
  • 200 g studeného másla na kostičky
  • 3 až 4 lžíce ledové vody

Na náplň:

  • 7 až 8 jablek
  • 1/4 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

Na dokončení:

  • smetana ke šlehání
  • cukr na posypání

Postup

  1. Smíchejte mouku, cukr a sůl ve velké misce.
  2. Vetřete prsty studené kostky másla do mouky tak, aby směs připomínala hrubou strouhanku s několika většími kousky másla.
  3. Přidejte 3 lžíce ledové vody a vytvořte těsto.
  4. Bude měkké a trochu mokré, takže v případě potřeby přidejte trochu mouky.
  5. Přidejte 4. lžíci vody, pouze pokud je to naprosto nezbytné.
  6. Z těsta vytvarujte kouli, položte ji na velký kus fólie a vytvořte disk o tloušťce 2 cm.
  7. Pevně ​​zabalte a nechte 1 hodinu v chladu.
  8. Před samotným pečením si připravte pult nebo silikonovou podložku, kterou posypte moukou.
  9. Rozbalte vychlazené těsto, odkrojte z něj dvě třetiny a zbývající třetinu vložte zpět do ledničky, z té uděláte vrchní krustu.
  10. Větší část těsta posypte trochou mouky, znovu z něj udělejte disk a vyválejte do zhruba 25 cm kruhu, o něco většího, než je velikost formy, kterou použijete.
  11. Vyválené těsto přeložte na polovinu, pak na další polovinu, aby mělo čtvercový tvar.
  12. Zvedněte ho, přendejte do koláčové formy o velikosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
  13. Přebytečné těsto ořízněte a použijte ho na tenčí části těsta či zakrytí potrhaných míst.
  14. Formu dejte do ledničky.
  15. Oloupejte a nakrájejte jablka bez jadřinců.
  16. Vložte do velké místy a poté posypte cukrem a kořením.
  17. Dobře promíchejte, vyklopte do vychlazené formy a rovnoměrně rozprostřete.
  18. Dejte znovu do ledničky, zatímco si budete připravovat mřížku.
  19. Předehřejte troubu na 200°C.
  20. Zformujte zbývající těsto do koule, vytvarujte disk, posypte moukou a vylájte do kruhu velkého cca 23 cm.
  21. Pomocí ostrého nože vyřezejte rovnoměrné, stejně silné proužky.
  22. Umístěte je jeden po druhém na jablka a zatlačte konce do okraje krusty, aby se utěsnily.
  23. Vytvořte mřížku.
  24. Mřížku a okraje koláče potřete trochou smetany rozmíchané v trošce vody nebo podle potřeby vajíčkem.
  25. Pro křupavost a sladkost posypte cukrem krystal.
  26. Pečte 20 až 25 minut, dokud není těsto krásně dozlatova.
  27. Horní část přikryjte zlehka fólií, snižte teplotu na 180°C a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minut, dokud jablka nejsou měkká tak, jak si přejete.
  28. Upečený koláč před nakrájením nechte několik minut odstát.
  29. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smetanou nebo slaným karamel!
Jablečný koláč s mřížkou ve skleněné formě s vedle servírovanými kousky koláče na talířcích s vidličkou.
www.thedessertedgirl.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.