Jablečný štrůdl jako sladká tečka štědrovečerního menu

Jablečný štrůdl jako sladká tečka štědrovečerního menu

Hned po vánočce je druhým nejčastěji konzumovaným vánočním moučníkem štrůdl. Upečte si ho v naší ladné podobě.

Ingredience:

  • 1 kg jablek
  • 60 g cukru krupice
  • 2 šálky hladké mouky
  • 125 g  + 70 g másla
  • 2 vejce
  • 100 ml + 1 PL mléka
  • 200 g čerstvé strouhanky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 200 g strouhanky
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 hrsti namočených sultánek
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Na pánvi rozpusťte na mírném ohni 70 gramů másla, přidejte strouhanku a za stálého míchání ji opečte dozlatova.
  3. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  4. Po vychladnutí přidejte 50 gramů moučkového cukru, dobře promíchejte a dejte stranou.
  5. Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  6. Přidejte citronovou šťávu, 60 gramů cukru krupice a dobře promíchejte.
  7.  Ve velké míse smíchejte mouku, máslo, vejce a mléko a vypracujte v těsto.
  8. Těsto přeneste na lehce pomoučněnou pracovní plochu.
  9. Rozdělte těsto na dvě části a každou rozválejte na obdélník o rozměrech přibližně 40 x 30 cm.
  10.  Na těsto nasypejte polovinu strouhanky a na ni dejte polovinu jablečné směsi.
  11. Dále přidejte polovinou skořice, rozinek a ořechů.
  12. Štrůdl srolujte a konce pevně přitiskněte k sobě.
  13. Přeneste na plech a potřete povrch vejcem smíchaným s jednou lžící mléka.
  14. Opakujte stejným způsobem i s druhou částí těsta.
  15. Pečte přibližně 40 minut dozlatova.

Po vychladnutí servírujte štrůdl posypaný moučkovým cukrem jako závěrečný chod vašeho štědrovečerního menu.

Vánoční štrůdl s jablky, ořechy a rozinkami.
zdroj: bestrecpes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.