Vzpomínáte na ještě teplý babiččin jablečný štrůdl, který provoněl celý dům? Připravte ho i vy své rodině.
Ingredience
- listové těsto
- 4 jablka, nastrouhaná
- 50g rozinek
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 30g jemně nasekaných mandlí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- strouhanka
- 50g rozpuštěného másla
Postup
- Do malé misky dejte na 30 minut naložit rozinky v rumu. Poté rum vylijete.
- Jablka nastrouhejte, smíchejte s citronovou šťávou, přidejte skořici, cukr, rozinky, mandle a vanilkový extrakt.
- Na lince vyválejte těsto na co nejtenčí plát a potřete jej trochou rozpuštěného másla.
- Těsto posypejte strouhankou. Poté rozložte jablečnou náplň, přitom dávejte pozor, aby šťáva z jablek zůstala v misce.
- Nakonec vytvořte závin tak, že několikrát zarolujete těsto s náplní. Konce závinu zavřete vidličkou tak, že koncem vidličky zamáčknete okraje k sobě.
- Pečte asi 30 minut na 180°C a v průběhu pečení potírejte zbývajícím máslem.
- Hlídejte, aby se nespálil. Každá trouba peče jinak. Po upečení nechejte 10 minut vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplý.
Další přebytková jablka můžete využít třeba na recepty na jablečné řezy.