Jablečný závin z listového těsta

Jablečný závin z listového těsta
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 10

Vzpomínáte na ještě teplý babiččin jablečný štrůdl, který provoněl celý dům? Připravte ho i vy své rodině.

Ingredience

  • listové těsto
  • 4 jablka, nastrouhaná
  • 50g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 30g jemně nasekaných mandlí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • strouhanka
  • 50g rozpuštěného másla

Postup

  • Do malé misky dejte na 30 minut naložit rozinky v rumu. Poté rum vylijete.
  • Jablka nastrouhejte, smíchejte s citronovou šťávou, přidejte skořici, cukr, rozinky, mandle a vanilkový extrakt.
  • Na lince vyválejte těsto na co nejtenčí plát a potřete jej trochou rozpuštěného másla.
  • Těsto posypejte strouhankou. Poté rozložte jablečnou náplň, přitom dávejte pozor, aby šťáva z jablek zůstala v misce.
  • Nakonec vytvořte závin tak, že několikrát zarolujete těsto s náplní. Konce závinu zavřete vidličkou tak, že koncem vidličky zamáčknete okraje k sobě.
  • Pečte asi 30 minut na 180°C a v průběhu pečení potírejte zbývajícím máslem.
  • Hlídejte, aby se nespálil. Každá trouba peče jinak. Po upečení nechejte 10 minut vychladnout, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte ještě teplý.
Nakrájený štrůdl z jablek a rozinek.
Zdroj: platedcravings.com

Další přebytková jablka můžete využít třeba na recepty na jablečné řezy.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.