Jablečný crumble je oblíbený asi nejvíc, ale když k němu zkusíte přidat ještě další druh ovoce, máte o luxusní pochoutku postaráno a obyčejný recept tak povýšíte na daleko lepší úroveň.
Ingredience:
Ovocný základ:
- 750 g jablek Jonagold nebo RedDelicious
- 400 g jablek Granny Smith
- 250 g ostružin
- 3 lžičky kukuřičné mouky
- 150 g hnědého cukru
Na drobenku:
- 240 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 120 g hnědého cukru
- Špetka soli
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a připravíme pekáček, který vymažeme silnou vrstvou másla.
- Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme cukr, máslo a prsty zpracujeme do drobnějších kousků v podobě drobenky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na středně velké kostky.
- Dáme do mísy, přisypeme ostružiny a promícháme.
- Kukuřičnou mouku smícháme s cukrem a přisypeme k ovoci.
- Znovu zamícháme a nasypeme do pekáče.
- Rozprostřeme na celé dno a posypeme drobenkou.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut do zlatohněda.
- Ovoce bude krásně bublat a získá jemnou konzistenci.
- Vyjmeme z trouby a dáme na 10 minut odpočinout.
- Podáváme ještě horké s pudinkem, creme fraîche, smetanou, zmrzlinou nebo také s jogurtem.