Zemlbába s jablky patří k těm nejoblíbenějším variantám. Bílková čepička jí dodává ještě větší šťavnatost.
INGREDIENCE
- 1 veka nakrájená na plátky
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 12 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 8 nahrubo nastrouhaných jablek
- 1 lžička mleté skořice
Na nádivku:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce změklého másla
- 30 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 50 g rozinek namočených v rumu tuzemáku
POSTUP
- Připravíme tvarohovou nádivku.
- Tvaroh rozetřeme s máslem, cukrem a žloutkem.
- Přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchováme).
- V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošleháme.
- Do ochuceného mléka postupně vkládáme plátky veky a necháme je nasáknout.
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou plátků veky.
- Na ni rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjeme další vrstvou veky.
- Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou navlhčené veky a pokapeme rumem z rozinek.
- Dáme péct do trouby asi na 45 minut.
- Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušleháme pevný sníh na sněhovou čepici.
- Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut necháme zapéct v troubě.