Nejen štrůdl a koláč, ale i úžasný jablečný dorty můžeme na podzim vykouzlit v kuchyni.
Nikdy jste o nich neslyšeli? Ptáte se, jak na ně?
Nezoufejte, jestli jste dosud na recept na jablečný dort nenatrefili, protože zde jsou 4 snadné recepty na jablkové dorty!
Naše recepty
Jaké je nejlepší jablko do jablečných receptů?
Ne všechna jablka jsou stejná. Jsou odlišné v chuti, textuře a odlišně reagují i při tepelné úpravě. To je důvod, proč jablka, která se rozhodnete vařit a péct, mohou váš pokrm vylepšit nebo úplně zkazit.
Braeburn
Braeburns mají sladkou chuť a texturu, která zůstává pevná, když se upeče. Univerzální jablko, dobře se hodí do koláčů a dortů, kde nechcete, aby byla náplň příliš tekutá.
Cortland
Cortlandy jsou šťavnaté a lehce nakyslé, s jasně červenou slupkou a sněhově bílou dužinou. Jsou to skvělá jablka na koláče, kompoty. Nakrájené na plátky se výborně hodí do salátů a sýrových talířů, protože dužina nehnědne.
Empire
Empires s pevnou texturu, jsou všestranným jablkem vhodnými do džusu, omáček, koláčů, pečení, salátů, jak ke konzumaci začerstva nebo k sušení.
Fuji
Pevná, křupavá a šťavnatá jablka Fuji patří mezi nejoblíbenější jablka ke konzumaci začerstva, ale jsou také skvělá na pečení, protože při vaření drží tvar.
Gala
Křupavé, sladké jablko s jemnou chutí, Galas mají žlutooranžovou slupku s červenými pruhy. Patří mezi nejlepší jablka na jablečnou omáčku, saláty a lisování moštu.
Golden Delicious
Golden Delicious je sladký, s bohatou, jemnou chutí. Je to jedno z nejlepších jablek na vaření, protože si po upečení drží svůj tvar.
Jonagold
Jonagoldy mají kyselou a sladkou chuť. Se žlutozeleným základem a načervenalým proužkem je vynikající jak ke konzumaci začerstva.
Jonathan
Jonathans jsou docela kyselé, s bohatou, lehce kořeněnou jablečnou chutí. Při pečení dobře drží tvar. Jsou také dobré do salátů a do jablečného pyré.
I když se některá jablka pro určité druhy receptů hodí lépe než jiná, nemusíte se při vaření nebo pečení omezovat pouze na jeden druh jablek. Mnoho kuchařů rádo používá směs jablek, aby získali složitější chutě a textury.