Máte pocit, že vánoční svátky jsou jen o přejídání a sladkostech? Jestli toužíte po změně, potom vyzkoušejte tento recept na vánoční jáhlové kuličky s mandlemi, které nejenže jsou zdravé, ale také neskutečně chutné a vydatné! Oživte si sváteční tabuli něčím originálním!
Co budeme potřebovat
- 100 g jáhel
- 100 g mletých mandlí
- 40 g pistácií (nasekaných)
- ½ lžičky kardamomu
- špetka sody
- špetka mořské soli
- kůra z ½ citronu
- 3 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
- 3 lžíce javorového sirupu
- lžička vanilkového extraktu
- lžička citronové šťávy
Postup
- Troubu předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Plech na pečení si vyložíme pečicím papírem.
- Jáhly vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nezískáme jáhlovou mouku.
- Ve velké míse prošleháme jáhlovou mouku, mleté mandle, kardamom, sodu a sůl.
- Vmícháme nasekané pistácie a citronovou kůru a dáme stranou.
- V malé misce prošleháme rozpuštěný kokosový olej s javorovým sirupem, vanilkou a citronovou šťávou a přilijeme jí k suchým ingrediencím.
- Vše smícháme dohromady, aby vzniklo těsto.
- Těsto necháme odstát asi 10 min.
- Rukama ze směsi vytvarujeme asi 16 malých kuliček a dáme je na vyložený plech.
- Jemně je stlačíme a zploštíme dlaní.
- Jáhlové kuličky pečeme asi 15 minut do zlatohnědé barvy.
Inspirujte se dalšími skvělými a zdravými recepty, které vaše tělo ocení. Pochutnejte si na sladkých i slaných dobrotách ze šmakouna nebo vyzkoušejte další zdravou alternativu v podobě jídel s tempehem.
V žádném případě své volby nebudete litovat!