V období června nám dozrávají jahody. Někdy jich máme však tolik, že je nestíháme jíst, ale nechceme, aby okoraly nebo zplesnivěly.
Z tohoto ovoce můžete připravit spoustu pokrmů nebo zavařenin. Což takhle je využít na sladké pečení?
Přinášíme vám ty nejlepší recepty na jahodovou buchtu, ve kterých své plody zahrady můžete s chutí využít!
Inspirujte se!
Zaujal vás recept? Vybrali jsme pro vás dalších 5 receptů na jahodové řezy, které si zamilujete!
Jaké jsou další možnosti spotřeby jahod?
Sezóna jahod je vcelku krátká a plodů dozrává najednou příliš velké množství. Delší skladování není vhodné, jelikož čerstvé nevydrží příliš dlouho. Podíváme se tedy na další tipy zpracování.
Jahodová šťáva:
- 1kg jahod
- 1l vody
- 1 kg cukru krystal
- 1 lžička kyseliny citronové
Jahody omyjte, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Zřeďte šťávu vodou a přidejte cukr. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 10-15 minut. Poté rozmíchejte lžičku kyseliny citronové. Seberte pěnu z hladiny a hotovou šťávu nalijte do lahví nebo sklenic. Nechte vychladnout a pak uzavřete.
Jahodové smoothie:
- 200g jahod
- 2 lžíce medu
- 250ml jogurtového nápoje nebo kefíru bez příchutě
- hrst ovesných vloček
Rozmixujte vločky, přidejte omyté a nakrájené jahody, přilijte jogurtový nápoj nebo kefír a nakonec lžíce medu. Rozmixujte, nechejte v lednici vychladnout a poté podávejte ve sklenici ozdobené jahodami.
Jahodová marmeláda:
- 1,5 kg jahod
- 1 vanilkový lusk
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
- 600g cukru krystal
Očistěte jahody, omyjte a poté usušte. Vložte je do kastrolu a zasypte cukrem. Vanilkový lusk vyškrabejte na jahody. Směs vařte za stálého míchání a sbírejte pěnu z hladiny. Vařte dokud nezačne želírovat. Ke konci vaření vmíchejte kyselinu citronovou.
Směs nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a položte dnem nahoru. Nechte takto vychladnout a poté uskladněte na suché tmavé místo.
Máme pro vás další tipy na zavařování jahod. Recepty, návody a triky pro každého.