Lahodné měkké citronové korpusy proložené jahodovým pyré a máslovým jahodovém krémem si zaručeně zamilujete! Připravte tento slavnostní dort svému nejmilejšímu oslavenci a ten už nikdy nebude chtít jiný.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 1/2 šálku změklého másla
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 šálku cukru
- 4 velká vejce pokojové teploty
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 2/3 šálku zakysané smetany
Na náplň:
- 450 g mražených jahod, rozmražených
- 1/2 šálku cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Na polevu:
- 1/3 – 2/3 šálku jahodového pyré připraveného z mražených jahod používaných na náplň
- 1 šálek změklého másla
- 4-5 šálků moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- špetka soli
Na ozdobu:
- 6-8 velkých jahod
- 1 citron
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Vyložte tři 20 cm kulaté dortové formy pečícím papírem.
- Strany formy vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- Ve stolním mixéru prošlehejte cukr s citronovou kůrou.
- Přidejte změklé máslo a šlehejte na středně vysokou rychlost do světlé a nadýchané směsi, asi 1,5 minuty.
- Poté jedno po druhém zašlehejte vejce a podle potřeby seškrábejte strany.
- V malé misce smíchejte olej a citronovou šťávu.
- Poté střídavě do vaječné směsi přimíchávejte moučnou a olejovou směs, každou asi ve 3 přídavcích.
- Po každém přidání mixujte na nízké rychlosti a postupně na několik sekund zvyšujte na středně vysokou.
- Jakmile přidáte veškerou moučnou i olejovou směs, šlehejte na středně vysoký stupeň, dokud se vše dobře nespojí.
- Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
- Těsto rozdělte do tří připravených forem a pečte 27–30 minut, nebo dokud nejsou vršky zlatavé a párátko vložené do středu korpusu nevyjde čisté, jen s pár drobky.
- Během pečení neotevírejte troubu.
- Korpusy nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formách.
- Vyndejte z forem a nechte zcela vychladnout.
Příprava náplně:
- Rozmražené jahody dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Vznikne tak asi 1 a 3/4 šálku jahodového pyré.
- Dejte 3/4 šálku pyré do malé pánve.
- Zbývající pyré dejte stranou na pozdější použití.
- K jahodovému pyré v pánvi přidejte cukr, citronovou šťávu a kukuřičný škrob.
- Zahřívejte na středním plameni za stálého šlehání, dokud omáčka nezhoustne, asi 10–15 minut.
- Sundejte ze sporáku.
- Směs přendejte do nádoby s víkem a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
Příprava polevy:
- Ve velké mixovací nádobě šlehejte máslo na středně vysokém stupni, dokud nebude světlé a nadýchané, asi 2 minuty.
- Všlehejte 1/2 šálku moučkového cukru a poté 1 lžíci jahodového pyré.
- Poté zašlehejte sůl a vanilku.
- Přidejte polovinu moučkového cukru a 1 lžíci jahodového pyré a postupně šlehejte a přidávejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Pravděpodobně nepoužijete všechen moučkový cukr nebo celé pyré.
- Buďte opatrní při sledování konzistence, pokud dáte příliš mnoho pyré, vaše poleva bude příliš tekutá a na dortu bude špatně držet.
Příprava dortu:
- Uhlaďte pomocí nože korpusy a jeden korpus dejte na velký servírovací talíř.
- Do zdobícího sáčku vložte kulatou špičku a naberte náplň.
- Navrstvěte polevu po obvodu korpusu a vnitřek potřete polovinou vychladlé náplně.
- Na korpus položte druhý korpus a postup opakujte.
- Nahoru položte třetí korpus.
- Vnější stranu dortu potřete tenkou vrstvou polevy.
- Dort dejte na cca 15-20 minut do lednice.
- Vyjměte dort a opět ho namažtepolevou.
- Pomocí zdobícího sáčku s kulatou špičkou dort ozdobte kopečky polevy, čerstvými jahodami a citronovou kůrou.
Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na dorty s jahodami v 5 variantách. Pečený i nepečený zákusek pro každého!