Jahodovo-citronový dort

Jahodovo-citronový dort
Příprava: 60 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 15

Lahodné měkké citronové korpusy proložené jahodovým pyré a máslovým jahodovém krémem si zaručeně zamilujete! Připravte tento slavnostní dort svému nejmilejšímu oslavenci a ten už nikdy nebude chtít jiný.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 1/2 šálku změklého másla
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 2/3 šálku zakysané smetany

Na náplň:

  • 450 g mražených jahod, rozmražených
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Na polevu:

  • 1/3 – 2/3 šálku jahodového pyré připraveného z mražených jahod používaných na náplň
  • 1 šálek změklého másla
  • 4-5 šálků moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky
  • špetka soli

Na ozdobu:

  • 6-8 velkých jahod
  • 1 citron

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Vyložte tři 20 cm kulaté dortové formy pečícím papírem.
  • Strany formy vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Ve velké míse prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
  • Ve stolním mixéru prošlehejte cukr s citronovou kůrou.
  • Přidejte změklé máslo a šlehejte na středně vysokou rychlost do světlé a nadýchané směsi, asi 1,5 minuty.
  • Poté jedno po druhém zašlehejte vejce a podle potřeby seškrábejte strany.
  • V malé misce smíchejte olej a citronovou šťávu.
  • Poté střídavě do vaječné směsi přimíchávejte moučnou a olejovou směs, každou asi ve 3 přídavcích.
  • Po každém přidání mixujte na nízké rychlosti a postupně na několik sekund zvyšujte na středně vysokou.
  • Jakmile přidáte veškerou moučnou i olejovou směs, šlehejte na středně vysoký stupeň, dokud se vše dobře nespojí.
  • Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
  • Těsto rozdělte do tří připravených forem a pečte 27–30 minut, nebo dokud nejsou vršky zlatavé a párátko vložené do středu korpusu nevyjde čisté, jen s pár drobky.
  • Během pečení neotevírejte troubu.
  • Korpusy nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formách.
  • Vyndejte z forem a nechte zcela vychladnout.

Příprava náplně:

  • Rozmražené jahody dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  • Vznikne tak asi 1 a 3/4 šálku jahodového pyré.
  • Dejte 3/4 šálku pyré do malé pánve.
  • Zbývající pyré dejte stranou na pozdější použití.
  • K jahodovému pyré v pánvi přidejte cukr, citronovou šťávu a kukuřičný škrob.
  • Zahřívejte na středním plameni za stálého šlehání, dokud omáčka nezhoustne, asi 10–15 minut.
  • Sundejte ze sporáku.
  • Směs přendejte do nádoby s víkem a dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.

Příprava polevy:

  • Ve velké mixovací nádobě šlehejte máslo na středně vysokém stupni, dokud nebude světlé a nadýchané, asi 2 minuty.
  • Všlehejte 1/2 šálku moučkového cukru a poté 1 lžíci jahodového pyré.
  • Poté zašlehejte sůl a vanilku.
  • Přidejte polovinu moučkového cukru a 1 lžíci jahodového pyré a postupně šlehejte a přidávejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Pravděpodobně nepoužijete všechen moučkový cukr nebo celé pyré.
  • Buďte opatrní při sledování konzistence, pokud dáte příliš mnoho pyré, vaše poleva bude příliš tekutá a na dortu bude špatně držet.

Příprava dortu:

  • Uhlaďte pomocí nože korpusy a jeden korpus dejte na velký servírovací talíř.
  • Do zdobícího sáčku vložte kulatou špičku a naberte náplň.
  • Navrstvěte polevu po obvodu korpusu a vnitřek potřete polovinou vychladlé náplně.
  • Na korpus položte druhý korpus a postup opakujte.
  • Nahoru položte třetí korpus.
  • Vnější stranu dortu potřete tenkou vrstvou polevy.
  • Dort dejte na cca 15-20 minut do lednice.
  • Vyjměte dort a opět ho namažtepolevou.
  • Pomocí zdobícího sáčku s kulatou špičkou dort ozdobte kopečky polevy, čerstvými jahodami a citronovou kůrou.
Citronový dort s jahodami ozdobený čerstvými jahodami a klínky citronu.
www.sugarspiceslife.com

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na dorty s jahodami v 5 variantách. Pečený i nepečený zákusek pro každého!

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.