Hledáte inspiraci na recepty z jahod? Zkuste tento tvarohový moučník s afrodiziakem a povzbuzovačem nálady v jednom. Může se klidně stát jedlým dárkem k výročí nebo narozeninovým dortem.
Ingredience:
- 500 g jahod
- 75 g másla
- 300 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 citron
- 4 vejce
- 1 lžíce vody
- 225 g polohrubé mouky
- ¾ lžičky kypřícího prášku
- 25 g kukuřičného škrobu
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 lžíce jahodového džemu
- 10 plátků želatiny
- 650 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce vaječného koňaku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 500 g tvarohu
- ½ lžičky červeného barviva
- 4 lžíce nastrouhané čokolády
Postup:
- Připravte si korpus smícháním másla a 50 g cukru, ½ lžíce vanilkového cukru, kůry z ½ citronu. Přidejte žloutek z jednoho vejce, bílek si dejte bokem.
- Přidejte studenou vodu, 150 g mouky a ½ lžičky kypřícího prášku ke směsi másla s cukrem.
- Vše důkladně smíchejte a vytvořte bochník.
- Zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice vychladit.
- Troubu si předehřejte na 175 °C.
- Zbytek vajec spolu s jedním bílkem mixujte asi 5 minut do krémové konzistence.
- Přidejte 100 g cukru po částech a ½ lžíce vanilkového cukru a mixujte.
- 75 g mouky smíchejte s kukuřičným škrobem a 1 lžící kakaa, zamíchejte a přidejte k vajíčkům.
- Hotovým těstem naplňte vymazanou a moukou vysypanou dortovou formu.
- Pečte asi 20-25 minut.
- Mezitím, co se peče korpus, vyválejte si vychladlé těsto na pomoučeném vále.
- Těsto by mělo vlézt do asi 26 cm dortové formy.
- Před pečením jej ještě propíchejte vidličkou a po upečení prvního korpusu jej dejte péct na 200°C.
- Pečte asi 15 minut.
- První korpus si rozřízněte na 2 horizontální poloviny.
- Upečený máslový korpus si potřete jahodovou marmeládou a navrch dejte jednu polovinu piškotového korpusu.
Čokoládová náplň:
- Namočte si želé plátky ve studené vodě, aby nabobtnaly.
- 200 g smetany ke šlehání vyšlehejte s 50 g cukru, přidejte zbývající část kakaa.
- Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a spolu s vaječným likérem ji zahřejte nad plamenem. Nevařte, jen zahřívejte, aby se želatina rozpustila.
- Nechte ji vychladnout a přimíchejte ke šlehačce.
- Hotový krém natřete na první patro piškotového korpusu.
- Přikryjte druhým patrem korpusu a dejte vychladit.
Jahodová náplň:
- Mezitím, co se moučník chladí, si můžete přichystat jahodovou náplň.
- 8 plátků želatiny si dejte nabobtnat do studené vody.
- 250 g jahod, 100 g cukru a 2 lžíce citronové šťávy rozmixujte tyčovým mixérem.
- Do rozmixované směsi přidejte tvaroh a zamíchejte.
- Nabobtnanou želatinu vymačkejte a dejte do hrnce zahřívat spolu s pár lžícemi tvarohové směsi, aby se rozpustila.
- Přidejte ji do zbytku tvarohové směsi a důkladně promíchejte.
- 250 g smetany ke šlehání si vyšlehejte a přidejte do tvarohové směsi spolu s ½ lžíce červeného potravinářského barviva.
- Celý moučník touto náplní potřete a dejte chladit do lednice na minimálně 3 hodiny.
- Po vychlazení můžete ozdobit zbývající šlehačkou, jahodami a čokoládovými hoblinkami.