Jahodovo-čokoládový moučník s tvarohem

Jahodovo-čokoládový moučník s tvarohem

Hledáte inspiraci na recepty z jahod? Zkuste tento tvarohový moučník s afrodiziakem a povzbuzovačem nálady v jednom. Může se klidně stát jedlým dárkem k výročí nebo narozeninovým dortem.

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 75 g másla
  • 300 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 citron
  • 4 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 225 g polohrubé mouky
  • ¾ lžičky kypřícího prášku
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce jahodového džemu
  • 10 plátků želatiny
  • 650 g smetany ke šlehání 
  • 2 lžíce vaječného koňaku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 500 g tvarohu
  • ½ lžičky červeného barviva
  • 4 lžíce nastrouhané čokolády

Postup:

  • Připravte si korpus smícháním másla a 50 g cukru, ½ lžíce vanilkového cukru, kůry z ½ citronu. Přidejte žloutek z jednoho vejce, bílek si dejte bokem.
  • Přidejte studenou vodu, 150 g mouky a ½ lžičky kypřícího prášku ke směsi másla s cukrem.
  • Vše důkladně smíchejte a vytvořte bochník. 
  • Zabalte jej do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice vychladit.
  • Troubu si předehřejte na 175 °C. 
  • Zbytek vajec spolu s jedním bílkem mixujte asi 5 minut do krémové konzistence. 
  • Přidejte 100 g cukru po částech a ½ lžíce vanilkového cukru a mixujte.
  • 75 g mouky smíchejte s kukuřičným škrobem  a 1 lžící kakaa, zamíchejte a přidejte k vajíčkům.
  • Hotovým těstem naplňte vymazanou a moukou vysypanou dortovou formu.
  • Pečte asi 20-25 minut. 
  • Mezitím, co se peče korpus, vyválejte si vychladlé těsto na pomoučeném vále. 
  • Těsto by mělo vlézt do asi 26 cm dortové formy. 
  • Před pečením jej ještě propíchejte vidličkou a po upečení prvního korpusu jej dejte péct na 200°C. 
  • Pečte asi 15 minut.
  • První korpus si rozřízněte na 2 horizontální poloviny. 
  • Upečený máslový korpus si potřete jahodovou marmeládou a navrch dejte jednu polovinu piškotového korpusu.

Čokoládová náplň:

  • Namočte si želé plátky ve studené vodě, aby nabobtnaly.
  • 200 g smetany ke šlehání vyšlehejte s 50 g cukru, přidejte zbývající část kakaa.
  • Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a spolu s vaječným likérem ji zahřejte nad plamenem. Nevařte, jen zahřívejte, aby se želatina rozpustila. 
  • Nechte ji vychladnout a přimíchejte ke šlehačce. 
  • Hotový krém natřete na první patro piškotového korpusu. 
  • Přikryjte druhým patrem korpusu a dejte vychladit.

Jahodová náplň:

  • Mezitím, co se moučník chladí, si můžete přichystat jahodovou náplň. 
  • 8 plátků želatiny si dejte nabobtnat do studené vody.
  • 250 g jahod, 100 g cukru a 2 lžíce citronové šťávy rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Do rozmixované směsi přidejte tvaroh a zamíchejte. 
  • Nabobtnanou želatinu vymačkejte a dejte do hrnce zahřívat spolu s pár lžícemi tvarohové směsi, aby se rozpustila. 
  • Přidejte ji do zbytku tvarohové směsi a důkladně promíchejte. 
  • 250 g smetany ke šlehání si vyšlehejte a přidejte do tvarohové směsi spolu s ½ lžíce červeného potravinářského barviva.
  • Celý moučník touto náplní potřete a dejte chladit do lednice na minimálně 3 hodiny. 
  • Po vychlazení můžete ozdobit zbývající šlehačkou, jahodami a čokoládovými hoblinkami.
jahodový koláč s tvarohem a kakaovým korpusem
Zdroj: kitchenstories.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.