Máte rádi koláče s drobenkou? Je jedním z nejoblíbenějších jahodových dezertů. Inspirujte se tímto netradičním receptem.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- 150 gramů moučkového cukru
- 150 gramů másla
- špetka vanilky, citronové kůry, skořice a mletého hřebíčku
- 10 gramů kypřícího prášku do pečiva
- 1 vejce
Náplň:
- 3 hrnky nakrájené rebarbory
- 2 hrnky nakrájených jahod
- ⅔ hrnku cukru krupice
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Drobenka:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku hnědého cukru
- ½ hrnku studeného másla nakrájeného na kousky
Postup přípravy:
- Máslo s cukrem utřete, poté přidejte prosátou mouku, vejce, koření a prášek do pečiva.
- Všechno uhněťte v pevné těsto, které vložte do lednice alespoň na půl hodiny.
- Odpočaté těsto rozválejte a opatrně přeneste do formy na koláč – můžete si pomoct prsty, kdy těsto do formy ještě natlačíte a vytvarujete okraje.
- V hrnci smíchejte nakrájenou rebarboru, jahody, cukr a kukuřičný škrob – dobře promíchejte.
- Směs pomalu přiveďte k varu a vařte do doby, než směs začne houstnout.
- Poté jahodovou směs vlijte na připravené těsto ve formě.
- V malé misce smíchejte mouku a hnědý cukr.
- Přidejte máslo a vytvořte ze směsi drobenku, kterou zasypte jahodovou náplň.
- Pečte při teplotě 190 stupňů asi 45-50 minut – je potřeba koláč hlídat.