Připravte si tento velkolepý máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami. Překvapivě je i snadný na přípravu a vaše rodina i hosté ho budou milovat!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 240 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 110 g másla, změklého
- 200 g krupicového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 170 g zakysané smetany
Na náplň:
- 450 g smetany ke šlehání
- 200 g krupicového cukru
- 1 balení ztužovače šlehačky
- 340 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 2 lžíce pomerančového likéru (volitelně)
- 900 g jahod zbavených listů
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte tukem 23 cm dortovou pružinovou formu.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse šlehejte máslo a cukr, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
- Jedno po druhém zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno misky a krátce promíchejte, aby se začlenily všechny lepkavé zbytky.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Do těsta přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
- Dort pečte 40 až 45 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Vyjměte dort z trouby a nechte 10 minut chladnout.
- Přejeďte tenkou čepelí kolem okrajů, abyste jej uvolnili ze stran, poté odepněte formu a vyjměte dort.
- Přesuňte jej na mřížku, aby zcela vychladl.
- Šlehejte hustou smetanu, dokud se vám nevytvoří měkké vrcholy.
- Smíchejte 70 g cukru se ztužovačem šlehačky a přidejte do smetany.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Odeberte 1 a 1/2 šálku šlehačky a dejte stranou na ozdobení vršku.
- V samostatné misce vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kůrou a likérem do hladka.
- Do mascarpone směsi vmíchejte šlehačku.
- Zoubkovaným nožem rozřízněte dort vodorovně na polovinu.
- Odstraňte horní polovinu a dejte ji stranou.
- Vraťte spodní polovinu na dno formy.
- Nasaďte na dort boky formy a uzavřete kolem dortu.
- Jahody nakrájejte svisle na poloviny a položte je na dort tak, aby se řezné strany dotýkaly stěn formy.
- Střed dortu naplňte celými jahodami a vršky seřízněte tak, aby byly kratší než boky formy.
- Na jahody rozetřete náplň.
- Poklepejte formou o pracovní plochut, tím vyplníte případné mezery.
- Přiklopte dort horní vrstvou, řeznou stranou dolů.
- Vršek dortu potřete odloženou.
- V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
- Ihned podávejte!
Vyzkoušejte i naše další nejsladší jahodové recepty! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se.