Jahodový dort s krémem z mascarpone

Jahodový dort s krémem z mascarpone

Připravte si tento velkolepý máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami. Překvapivě je i snadný na přípravu a vaše rodina i hosté ho budou milovat!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 110 g másla, změklého
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 170 g zakysané smetany

Na náplň:

  • 450 g smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 balení ztužovače šlehačky
  • 340 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 2 lžíce pomerančového likéru (volitelně)
  • 900 g jahod zbavených listů

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 °C.
  • Vymažte tukem 23 cm dortovou pružinovou formu.
  • Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Ve velké míse šlehejte máslo a cukr, dokud vám nezvnikne světlá a nadýchaná směs.
  • Jedno po druhém zašlehejte vejce; po přidání druhého vejce zastavte a oškrábejte stěny a dno misky a krátce promíchejte, aby se začlenily všechny lepkavé zbytky.
  • Vmíchejte vanilkový extrakt.
  • Do těsta přidávejte suché ingredience střídavě se zakysanou smetanou a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozetřete do připravené formy a stěrkou nebo nožem zarovnejte povrch.
  • Dort pečte 40 až 45 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Vyjměte dort z trouby a nechte 10 minut chladnout.
  • Přejeďte tenkou čepelí kolem okrajů, abyste jej uvolnili ze stran, poté odepněte formu a vyjměte dort.
  • Přesuňte jej na mřížku, aby zcela vychladl.
  • Šlehejte hustou smetanu, dokud se vám nevytvoří měkké vrcholy.
  • Smíchejte 70 g cukru se ztužovačem šlehačky a přidejte do smetany.
  • Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Odeberte 1 a 1/2 šálku šlehačky a dejte stranou na ozdobení vršku.
  • V samostatné misce vyšlehejte mascarpone se zbylým cukrem, vanilkovým extraktem, pomerančovou kůrou a likérem do hladka.
  • Do mascarpone směsi vmíchejte šlehačku.
  • Zoubkovaným nožem rozřízněte dort vodorovně na polovinu.
  • Odstraňte horní polovinu a dejte ji stranou.
  • Vraťte spodní polovinu na dno formy.
  • Nasaďte na dort boky formy a uzavřete kolem dortu.
  • Jahody nakrájejte svisle na poloviny a položte je na dort tak, aby se řezné strany dotýkaly stěn formy.
  • Střed dortu naplňte celými jahodami a vršky seřízněte tak, aby byly kratší než boky formy.
  • Na jahody rozetřete náplň.
  • Poklepejte formou o pracovní plochut, tím vyplníte případné mezery.
  • Přiklopte dort horní vrstvou,  řeznou stranou dolů.
  • Vršek dortu potřete odloženou.
  • V případě potřeby ozdobte dalšími jahodami.
  • Ihned podávejte!
Máslový dort s mascarpone krémem provoněným pomerančem a čerstvými jahodami.
www.kingarthurbaking.com

Vyzkoušejte i naše další nejsladší jahodové recepty! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.